Rektor Bjørn Olsen orienterer styret ved Nord universitet under fredagens offisielle møte der blant annet campus-struktur var tema. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Styret kritiserte utredning om ny campusstruktur ved Nord

Struktur. Styret ved Nord universitet kritiserte rektor Bjørn Olsen for å være for lite konkret når det gjelder hvilke studiesteder som skal legges ned og hvilke som skal beholdes.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Værnes (Khrono): Styret ved Nord universitet vedtok fredag hva som skal være grunnlaget for en framtidig studiestedsstruktur.

I dag har Nord ni studiesteder, spredt i Nordland og Trøndelag: Bodø, Levanger, Mo i Rana, Namsos, Nesna, Sandnessjøen, Stjørdal, Steinkjer og Vesterålen.

Les også: Fakultetene ved Nord ønsker seg færre studiesteder

Lite fornøyd med kriteriene

Jeg savner å få med hvor de miljøene er som kan være med og dra universitetet framover.

Aslaug Mikkelsen

Rektor Bjørn Olsen la fram en innstilling med fem kriterier som skal ligge til grunn for den framtidige studiestedsstrukturen. Styret var ikke fornøyd med kriteriene, og etterlyste at utredningen må vise konkret hvor universitetet skal være, basert på at det er regionalt engasjement og bidrag som gjør at Nord bør være akkurat på det stedet.

Etter at en gruppe styremedlemmer, der rektor Bjørn Olsen og styreleder Vigdis Moe Skarstein også var med, hadde et møte i lunsjen ble et endret sett med kriterier vedtatt.

Der står det at utredningen må vise konkret hvilke steder universitetet bør være på.

Styret vedtok også at ny studiestedsstruktur uansett skal ut på høring, og dermed blir endelig vedtak om antall studiesteder først gjort på styremøtet i september.

Eksternt styremedlem og tidligere styreleder ved Høgskolen i Nesna, Aslaug Mikkelsen, kritiserte saksframlegget til rektor Bjørn Olsen og sa at hun er skuffet over delprosjekt 4, som handler om kriterier for studiestedsstruktur.

— Det som er lagt fram gir ikke noe beslutningsstøtte for oss. Jeg savner å få med hvor de miljøene er som kan være med og dra universitetet framover. Kriteriene som rektor er lagt fram blir en ren rangering, der det er opplagt at Bodø vil skåre høyest. Jeg etterlyser å få med i utredningen hvor det regionale engasjementet er høyt og regionale bidrag størst, sa hun.

Nok utredning

Mikkelsen, som også har vært rektor ved Universitetet i Stavanger, sa at hun mener det har vært nok innspill og dialog.

— Jeg savner et konkret forslag til campusstruktur. Vi må stoppe med dette nå og heller få håndfaste ting å forholde oss til, sa hun.

Eksternt styremedlem og KrF-politiker, Bjørg Tørresdal, viste til at Nord har fått masse politiske føringer.

Ingen har sagt at det skal være få studiesteder.

Bjørg Tørresdal

— Vi har fått denne oppgaven, med å lage en studiestedsstruktur, det tvinger oss til å prioritere, og se på hvor kan vi få til hva. Ingen har sagt at det skal være få studiesteder, påpekte hun.

— Vi trenger et mer analytisk blikk for å se hvor vi kan få mer ut av det vi er gode på. Vi skal ta vare på det desentraliserte også, som en viktig verdi, sa hun og karakteriserte kriteriesettet til Bjørn Olsen som en kjøttvekt der de største vil komme best ut.

— Jeg ønsker meg andre og tydeligere kriterier og savner mer dialog med de eksterne, sa Tørresdal, som er nestleder i Nord-styret og tidligere var styreleder ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Må se hvor UiT og NTNU er

Vigdis Moe Skarstein ønsket også mer konkret utredning.

— Vi må ha mer konkrete alternativer alternativer hvis utredningen skal ut på høring, knyttet opp til hvordan studiestedsstruktur skal bidra at vi når mål. Det mangler spørsmål som hvor er det viktig for oss å være tilstede, opp mot hvor UiT og NTNU er, hvor skal vi være komplementære, og hvor vi skal samarbeide, sa Moe Skarstein og viste blant annet til at UiT og Nord er tilstede både på Helgeland og i Vesterålen.

Vedtak i september

Tidsplanen nå er at Nord-ledelsen skal ha innspills- og dialogmøter med studenter og tillitsvalgte på alle studiene, møter med næringslivet, fylkeskommuner, helseforteak og andre aktører fram til midten av februar. Deretter er det nytt styremøte 31. januar, og frist 1. mars for gi innspill til studiestedsstrukturen. På styremøtet 6.mars blir styret orientert om innspillene og deretter blir det nytt styremøte 14. mai, der det opprinnelig var meningen å vedta hvilke studiesteder som skal bestå og hvilke som skal nedlegges.

Nå skal dette i stedet skje på styremøtet i september.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS