Miljø er et av feltene både Norce og Norut driver med. Her sjekker Eirik Straume Normann laks for lus. Bildet ble tatt mens selskapet het Uni Research. Foto: Dag Hellesund

Instituttselskap kan utvide mot nord

Forskning. Det nyopprettede instituttselskapet Norce kan vokse enda mer: Det nordnorske forskningsselskapet Norut kan bli en del av selskapet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både styrene i Norut og Norce sa 19. april ja til å begynne med fusjonssamtaler. Det er ventet at samtalene kan være ferdige før sommeren, skriver På Høyden.

Onsdag 9. mai diskuterer styret ved UiT, som er majoritetseier i Norut, saken.

— Vi fortsetter som planlagt med de igangsatte prosessene for å bli et samlet Norce, og ser samtidig fram til spennende og givende samtaler med Norut, sier styreleder Hans Olav Lindal i Norce.

Jeg tror nasjonal instituttsektor vil komme styrket ut ved at det blir færre, men større forskningsinstitutter.

Morten Hald

Etablert fra nyttår

Norce ble slått sammen av selskapene Uni Research, Iris, Christian Michelsen Research, Iris, Agderforskning og Teknova fra nyttår. Selskapet har rundt 900 ansatte, og ligger an til å omsette for en milliard kroner i 2018.

Dersom Norut blir med vil omsetningen øke med ytterligere 100 millioner kroner, og like mange ansatte.

Norut har særlig kompetanse på arktisk forskning, og driver med satellittfjernmåling, droneteknologi, IKT, miljø, bioteknologi, næringsutvikling og urfolk.

Motvekt til Sintef

Mye av bakgrunnen for opprettelsen av Norce var å være en motvekt til instituttselskapet Sintef, som er langt større enn konkurrentene.

— Jeg tror nasjonal instituttsektor vil komme styrket ut ved at det blir færre, men større forskningsinstitutter. Det vil fremme internasjonal slagkraft og jeg tror også at forskning på og i nord vil få et mer solid fundament. Samtidig vil jeg understreke at styret kun har gjort et vedtak om å starte forhandlinger, sier styreleder Morten Hald i Norut.

Saken kommer opp som orienteringssak på styremøtet ved UiT onsdag 9. mai, men er unntatt offentlighet.

Fakta

Norce

Frå 1.januar vart Uni Research ein del av Forskningsselskapet SørVest AS.

Selskapet bytta i januar namn til Norce.

Selskapet, som er sett saman av Uni Research AS, Christian Michelsen Research AS, Iris AS, Agderforskning AS og Teknova AS, fekk det mellombelse namnet Forskningsselskapet SørVest AS, før det bytta navn til Norce.

Det nye selskapet skal ha hovudsete i Bergen.

Totalt vil nærare 900 menneske ha arbeidsstaden sin i Norce, og den årlege omsetninga vil vera om lag ein milliard kroner.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS