Noen av tidsskriftene som nomineres oppfyller ikke formelle krav. Foto: Mina Ræge

Avslag for ett av tre tidsskrifter

Publisering. En tredel av tidsskriftene som er nominert til nivå 1 i tellekantsystemet, holder ikke mål, melder Universitetsavisa.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til sammen er 1314 tidsskrifter nominert til å telle i tellekantsystemet i 2019. Av disse er 449 avslått. Det melder Universitetsavisa etter at avisa har gått gjennom tallene i Kanalregisteret til Norsk senter for forskningsdata (NSD).

Fakta

Publiseringssystemet

I publiseringssystemet, eller «tellekantsystemet» for forskning vi har i Norge er det noen tidsskrifter som er på nivå 1 og noen tidsskrifter som er på nivå 2.

Tidsskriftene på nivå 2 har høyere prestisje og gir mer penger tilbake til institusjonen hvis en forsker publiserer der. Poengene oversettes til bevilgninger innenfor den resultatbaserte omfordelingen (RBO) i statsbudsjettet.

Intensjonen med dette systemet har vært å stimulere til kvalitet og mer publisering.

Avisa peker på flere grunner til at tidsskrifter har fått avslag. Rundt én prosent skal dreie seg om tidsskrifter som er blitt godkjent på nivå 1 tidligere, men som forskere i ettertid har sendt inn bekymringsmeldinger på.

— Bekymringsmeldingene er gjerne fra forskere som har erfart at tidsskrifter som tilsynelatende følger de kriteriene vi har satt for godkjenning i praksis for eksempel ikke har gode rutiner for fagfellevurderinger, seksjonsleder Kristin Gåsemyr i NSD til Universitetsavisa.

Oppfyller ikke formelle krav

En annen grunn det pekes på er at de ikke oppfyller formelle krav. Dette gjelder gjerne tidsskrifter som nomineres for første gang.

Tidsskrifter som skal godkjennes skal blant annet være identifiserbare med ISSN-nummer. Det er også krav om rutinger for ekstern fagfellevurdering, en vitenskapelig redaksjon og en nasjonal eller internasjonal forfatterkrets.

Ifølge Gåsemyr ved NSD er det også tidsskrifter som blir avslått fordi de ikke har nok tidligere publisert materiale til at de kan vurdere kvaliteten på dem.

Rykker ned fra nivå 2

En ting er de som får avslag på nivå 1, i tellekantsystemet er det også et nivå 2, med høyere prestisje. Oversikten fra NSD viser ifølge Universitetsavisa at 97 tidsskrifter rykker opp fra nivå 1 til nivå 2 fra 1. januar 2020. Samtidig rykker 82 tidsskrifter ned fra nivå 2 til nivå 1.

For disse tidsskriftene ble nominasjonene behandlet i 2018, men det er lagt inn en forsinkelse for å sikre at forskere som har fått antatt en artikkel i et tidsskrift på nivå 2 ikke skal ende med å få den publisert i et tidsskrift på nivå 1.

— Publiseringskanaler på nivå 2 skal i utgangspunktet avgrenses til de kanaler som oppfattes som ledende i brede fagsammenhenger og utgir de mest betydelige publikasjonene fra ulike lands forskere. Det holder ikke at de bare fremstår som ledende sett med norske øyne.

Dét sier Vidar Røeggen til Universitetsavisa. Han er seniorrådgiver i Universitets- og høgskolerådet (UHR) og sekretær for publiseringsutvalget som sitter med overordnet ansvar for publiseringsindikatoren.

Flater ut

NSD forteller til avisa at det var en jevn økning i antallet tidsskrifter som ble nominert de første ti årene etter at de startet med å behandle nominasjoner i 2005. Siden da har veksten flatet ut fra år til år.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS