Arbeiderpartiets Nina Sandberg og Martin Henriksen. Foto: David Engmo

Ap vil ha ny levekårsundersøkelse

Levekår. I dag fremmet Arbeiderpartiet forslag i Stortinget om å gjennomføre en ny levekårsundersøkelse blant norske studenter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet fremmer i dag et representantforslag i Stortinget om å gjennomføre en ny større undersøkelse om norske studenters levekår.

Forrige gang denne undersøkelsen ble gjennomført var av SSB i 2010. Da undersøkte man blant annet studenters inntekt, arbeid, boligøkonomi, bidrag fra familien, gjeld, formue, økonomisk mestring og forbruksvaner. Undersøkelsen var planlagt gjennomført i 2016, men ble utsatt av regjeringen.

Det er begrenset hvor lenge man kan forholde seg til tall som sier noe om studentenes levekår i 2010

Ida Austgulen

— I fire år har regjeringen nektet å få grundig og oppdatert info om studentenes levekår. Vi gjennomførte undersøkelsen regelmessig under Stoltenberg-regjeringen, og det er uheldig at Solberg-regjeringen har latt være å gjennomføre en ny levekårsundersøkelse for studenter. De burde ikke frykte ny kunnskap, sier Arbeiderpartiets Martin Henriksen i en pressemelding.

Forslaget falt i fjor

Sist gjennomføring av undersøkelsen var oppe til behandling i Stortinget, falt forslaget.

— Vi håper på flertall i denne saken, slik vi greide med studentombud. Det er nå nytt flertall i Stortinget, og regjeringen kan velge om de vil være på studentenes side og støtte forslaget, eller gå på nytt nederlag i Stortinget, sier Henriksen.

Studentene er positive

​Norsk studentorganisasjon (NSO) er positive til at forslaget nå kommer opp igjen i Stortinget.​

NSO-toppene Jonas Strisland, Ida Austgulen og Jone Trovåg. Her fra landsmøtet til organisasjonen i 2017. Foto: Ketil Blom Haugstulen

— Vi håper at forslaget går gjennom denne gangen, og det er uforståelig for oss om det ikke er av felles interesse å innhente et best mulig tallgrunnlag og kunnskap om studentenes levekår, sier fag- og læringsmiljøpolitisk ansvarlig i NSO, Ida Austgulen, til Khrono.

— Dekker ikke Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) og Studiebarometeret omtrent det samme som levekårsundersøkelsen - trenger man alle tre?

— Levekårsundersøkelsen skiller seg fra både SHoT og Studiebarometeret. Dette er en undersøkelse som i detalj tar for seg studentenes faktiske økonomiske og boligøkonomiske levekår som arbeid, bidrag fra familien, gjeld og forbruksvaner, for å nevne noe, sier Austgulen, og fortsetter:

— Levekårsundersøkelser er jo også noe som gjennomføres for alle grupper i samfunnet, og det er derfor uforståelig at det ikke også skal gjennomføres for studenter som en stor samfunnsgruppe for å gi et godt sammenligningsgrunnlag.

Lovet fra før

NSO-fagpolitikeren trekker fram at de trodde de ville få en slik undersøkelse tidligere.

— Levekårsundersøkelsen var jo også lovet alle landets studenter i forrige periode, og dette er en ypperlig mulighet for regjeringen, med Iselin Nybø som ny minister for forskning og høyere utdanning, å rette opp i.

Austgulen legger til at det nå er for lenge siden sist undersøkelsen ble gjennomført.

— Det er begrenset hvor lenge man kan forholde seg til tall som sier noe om studentenes levekår i 2010,

Fakta

Levekårs-undersøkelsen

Levekårsundersøkelsen undersøker blant annet studenters økonomi, forbruksvaner og arbeid ved siden av studiene.

Den har blitt gjennomført i 1998, 2005 og 2010.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS