Nestleder Marte Øien i Norsk studentorganisasjon hjelper gjerne universiteter og høgskoler med tips til å få fart på bruken av oppsparte midler. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Ti tips for å få fart på pengebruken

Ubrukte midler. Det virker som mengden penger kom litt som julekvelden på kjerringa ved flere av våre universiteter og høgskoler i år, skriver nestleder Marte Øien i NSO, som har ti tips for å få brukt opp pengene.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universiteter og høgskoler har ifølge Khrono fått et krast brev fra Kunnskapsdepartementet på grunn av ubrukte bevilgninger. Blant de åtte institusjonene med mest ubrukte midler stående på bok er det snakk om fra 10,2 til 27,8 prosent av 2017-midlene som står ubrukt.

Nå som julebrusen har kommet i butikkene og ønskelistene begynner å sendes nordpå tenkte vi i Norsk studentorganisasjon å komme med en liste over tiltak institusjonene kan bruke de ubrukte pengene på. Det hadde tross alt vært synd med trangere kår for neste års julefeiring:

1. Innkjøp av digitale hjelpemidler som kan løfte utdanningene. Her er det nesten bare fantasien som setter grenser, slik at det for eksempel kan være:

  • AR-teknologi til bruk i helse- og sosialfaglige utdanninger.
  • Innkjøp av opptaksutstyr for å lage podcaster
  • Videoutstyr hvor studenter kan diskutere med andre fra andre institusjoner både internasjonalt og her hjemme.

Hvis dere fortsatt sitter igjen med penger kan dere også gjøre stas på studentene deres og spandere på dem et heidundranes julebord etter eksamen.

Marte Øien

2. En pilotordning hvor institusjonen dekker studenters kostnader for praksis langt borte fra studiestedet. Dette kan være dekking av reisekostnader eller bokostnader i nærheten av praksissted.

3. Mer penger til undervisningspersonell for å eksperimentere med undervisningsmetoder med mål om at de på sikt kan konkurrere om Sentre for fremragende utdanning (dette vil gi mer penger!).

4. En prøveordning for automatisk begrunnelse på eksamen.

5. Et prøveprosjekt hvor flere studenter kan delta i forskning ved institusjonene.

6. En pott hvor ansvarlige for studieprogram kan leie inn gjesteforelesere fra inn- og utland.

7. En pott hvor studieprogram kan sende studentene sine på faglig relevante ekskursjoner i inn- og utland.

8. Tiltak for bedre faglig inkludering av internasjonale studenter ved institusjonen.

9. Leie terapihund rundt eksamenstider.

10. Utlyse midler for studentdrevne innovasjons- og entreprenørskapsprosjekter.

Hvis dere fortsatt sitter igjen med penger kan dere også gjøre stas på studentene deres og spandere på dem et heidundranes julebord etter eksamen. Det synes vi de har fortjent.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS