Rektor Hallgeir Gammelsæter ved Høgskolen i Molde skal på fusjons-freierferd til NTNU etter at allianseplanen fikk nei fra departementet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Høgskolen i Molde går inn for fusjon likevel

Høgskolen i Molde vil lete etter fusjonspartnere, etter at kunnskapsministeren har satt foten ned for en allianse mellom høgskolene i Molde, Volda og Lillehammer.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret ved Høgskolen i Molde vedtok fredag å sondere terrenget etter nye fusjonspartnere. Det skjer etter at styret har tatt innover seg at det ikke blir noe av en høgskoleallianse mellom Molde, Volda og Lillehammer. Styret går også bort fra sin tidligere plan B, som var å fortsette som selvstendig høgskole.

«Styret ber ledelsen fortsette dialogen med Kunnskapsdepartementet, og at man i tillegg sonderer mot mulige fusjonspartnere. Dette for å gi høgskolestyret et best mulig beslutningsgrunnlag til strategisamlingen som skal være 8.-9. mars», står det i en pressemelding fra styret.

Les også: Isaksen sier nei til allianse

Forlater tidligere plan

Etter at kunnskapsministeren satte ned foten for planene for en allianse mellom høgskolene i Molde, Volda og Lillehammer, valgte ledelsen ved Høgskolen i Molde å kalle inn til et ekstraordinært styremøte for å drøfte veien videre.

Styret ber ledelsen fortsette dialogen med KD, og at man i tillegg sonderer mot mulige
fusjonspartnere.

Høgskolestyret

Hvis dette med Molde hadde vært aktuell politikk, så hadde nok Molde kommet til oss for en stund siden.

Gunnar Bovim

Ifølge pressemeldingen var det i ordskiftet etter høgskoledirektørens saksframlegg unison tilslutning i styret til å forlate tidligere vedtatte plan B om å forsette som selvstendig høgskole, og i stedet se etter nye fusjonspartnere.

I styrevedtaket, som er enstemmig, står det:

«Styret er opptatt av hvordan man kan utvikle kompetansemiljøet i regionen, og hvilket veivalg som best realiserer et godt utdanningstilbud og forskning av høy kvalitet. For styret vil synspunkter fra studenter, ansatte, omgivelser og kunnskapsdepartementet være viktig å ha med seg inn i diskusjonen. Det er også viktig å avdekke hvilket mulighetsrom Høgskolen i Molde faktisk har.»

Videre ber styret om at ansatte og studenter involveres på en god måte, gjerne ved hjelp av informasjonsmøter, debattmøter og etterfølgende rådgivende spørreundersøkelse.

Næringslivet vil til NTNU

Tidligere denne uken sendte ti toppledere i næringslivet et brev til styret ved Høgskolen i Molde, der de skriver at høgskolen ikke bør stå alene, men gjøre som Høgskolen i Ålesund og fusjonere med NTNU, skriver Panorama.

I brevet går næringslivslederne mot strategien om å stå alene.

«I det nye landskapet innen høyere utdanning vil strategien om å stå alene ikke bidra til å styrke regionalt næringslivs behov for kompetanse på høyt nivå. Mange bedrifter og institusjoner i Romsdal har allerede et samarbeid med NTNU, og vi ønsker at Høgskolen i Molde inkluderes tettere i dette. Vi mener derfor at NTNU bør være den naturlige fusjonspartneren for Høgskolen i Molde», skriver de.

Får nei fra Bovim

Dette får næringslivslederne lite gehør for hos NTNU-rektor Gunnar Bovim (bildet over).

— Jeg ser ikke på det som en aktuell problemstilling nå - vi har ikke gjort noen vurdering av det i det hele tatt. Vi hadde en vurdering av Narvik og Nord-Trøndelag, men konkluderte med at dette ikke var hensiktsmessig. Hvis dette med Molde hadde vært aktuell politikk, så hadde nok Molde kommet til oss for en stund siden, sier Bovim til Romsdals Budstikke.

Han sier likevel at en eventuell henvendelse vil bli vurdert, selv om han ikke ser det som aktuelt.

— Vi ser at vår faglige profil som institusjon er veldig bra sånn som den er nå, vi arbeider tett og godt med Ålesund og Gjøvik. Vi samtaler selvfølgelig med dem som kommer til oss, men vi har ikke noen aktivitet på gang for å utvide vår institusjon nå, sier Bovim til avisen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS