Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, står fast på at han er mot skolepenger. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

NTNU-nei til skolepenger

NTNU-rektor Gunnar Bovim og NTNU står tydelig fast på standpunktet om nei til skolepenger for internasjonale studenter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Read the english version here.

Marte Øien, leder i Studenttinget ved NTNU, utfordret meg på å flagge en holdning i spørsmålet om skolepenger, eller studieavgift for internasjonale studenter. Den utfordringen tar jeg imot med glede.

Allerede i 2014, da spørsmålet var oppe, sa jeg klart fra at NTNU er mot en innføring av studieavgift. Det standpunktet står fast.

Jeg er stolt over at NTNU er landets mest internasjonale universitet, målt i studentutveksling. Det betyr ikke at vi er fornøyd med status quo. Internasjonal mobilitet, både for studenter og vitenskapelig ansatte er en hovedprioritet i NTNUs internasjonale samarbeid. Vi har nedfelt som mål i vår internasjonale handlingsplan at minst 40 prosent av våre gradsstudenter skal ha et opphold ved et lærested i utlandet av ett eller to semesters varighet innen 2017, og at det skal være et rimelig samsvar mellom antall studenter som kommer inn antallet som reiser ut.

Studieavgift er ikke et bidrag til mer internasjonalisering. Om det blir realisert, risikerer vi ikke bare å få et mindre spennende, mindre mangfoldig, mindre internasjonalt studiemiljø. Vi risikerer å gå glipp av talenter som etter hvert kan gi verdifulle bidrag til forskning.  Det har vi ikke råd til!


Som en av verdens rikeste nasjoner, har vi også et globalt, solidarisk ansvar for kunnskapsutviklingen. Så rause har vi råd til å være, at gratisprinsippet i norsk utdanning ikke forbeholdes de av våre studenter som er født i vår privilegerte del av verden. Dette handler om verdier. Det handler om kunnskap for en bedre verden.

Om skolepenger blir innført, risikerer vi å få et mindre spennende, mindre mangfoldig og mindre internasjonalt
studiemiljø.

Gunnar Bovim

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS