universitetsrangering

NTNU klatrer, mens UiO og to andre universiteter faller

Rektor Svein Stølen bekymrer seg ikke over at Universitetet i Oslo (UiO) faller til 8. plass blant de nordiske landene på Times Higher Educations siste rangering.

Svein Stølen bryr seg fint lite om universitetsrangeringer.
Publisert Oppdatert

— Vi er såpass lite opptatt av dette at jeg ikke engang visste noe om det før du ringte, sier Svein Stølen til Khrono.

Onsdag publiserte Times Higher Education (THE) sin årlige universitetsrangering.

Etter å ha blitt rangert som det sjette beste universitetene i Norden i fjor, må UiO i år finne seg i å falle to plasser nedover på listen. Totalt ligger UiO på 127. plass, som er én plassering svakere enn fjorårets 126. plass.

Fornøyde uansett

I år som i fjor tar Svein Stølen rangeringen med en klype salt.

— Egentlig så har jeg vel ikke noen tanker om dette i det hele tatt. Jeg registrerer at vi er høyt rangert, og at vi er et godt internasjonalt universitet, sier Stølen.

— Hva tenker du om at to andre nordiske universitet passerer dere på listen?

— At man hopper litt opp og ned på slike rangeringer, bekymrer meg overhodet ikke. Vi er fornøyde uansett, vi, svarer UiO-rektoren.

NTNU klatrer

Det er KTH — Kungliga Tekniska högskolan i Sverige — og Danmarks Tekniske Universitet som klatrer og presser UiO ned til en 8. plass i Norden.

Øverst blant de skandinaviske utdanningsinstitusjonene finner vi Karolinska Institutet. Københavns Universitet innehar tredjeplassen bak nevnte KTH, mens Lunds universitet, Aarhus Universitet og Helsingfors universitet ligger på plassene foran Danmarks Tekniske Universitet og UiO.

NTNU er den eneste av de fem norske institusjonene som klatrer på årets THE-rangering. Norges største universitet gjør et byks fra gruppen 401.—500. plass til 301.—350. plass.

Rektor Anne Borg formidler i en e-post til Khrono at hun alltid tar forbehold når hun kommenterer rangeringer, da de ikke er et styringsverktøy for NTNU.

— Men det er positivt at vi klatrer. Vi har fremgang på de fleste av indikatorene, skriver Borg.

— Det er til enhver tid viktig for NTNU å levere god kvalitet innenfor alle våre kjerneområder, og vi konstaterer at dette kommer fram i denne rankingen, fortsetter NTNU-rektoren.

UiB og UiS faller

Universitetet i Bergen (UiB) faller fra 201.—250. plass til 251.—300, noe som sikrer den største institusjonen på Vestlandet andreplassen blant de norske.

NTNU er på 3. plass foran UiT Norges arktiske universitet og NMBU, som befinner seg i de samme gruppene som i fjor, henholdsvis 501—600 og 601—800.

Det siste norske universitetet som er inne på listen blant de snaut 2000 utdanningsinstitusjonene, er Universitetet i Stavanger, som faller fra 501.—600. plass til 601.—800. plass.

Totalt 1904 institusjoner er med i årets THE-rangering. I fjor var tallet 1799.

Oxford på topp

Listen toppes i år som i fjor av University of Oxford. 

På plassene bak er det noen endringer, da både Harvard University og University of Cambridge skyves ned fra pallen til fordel for Massachusetts Institute of Technology og Stanford University.

Powered by Labrador CMS