navngitt i blogg

NTNU-professor anklaget for å trene krigsforbytere

— Det er interessant å se sitt eget navn på listen til denne bloggen, og smigrende å se at jeg har vært ute og trent ukrainske soldater, sier professor Torbjørn L. Knutsen lattermildt.

Minnevegg for falne ukrainere i Donbass. Det var til dette område en gruppe norske og svenske forskere og andre reiste til i 2016.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Dett er klassisk propaganda, sier statsviter og professor ved NTNU, Torbjørn L. Knutsen, til Universitetsavisa.

Forrige fredag publiserte bloggen Donbass Insider en liste over 12 nordmenn og svensker som de påstår har drevet med trening i væpnede styrker i Ukraina.

Det skriver Universitetsavisa.

Professor Torbjørn L. Knutsen virker å ta saken med knusende ro.

Personopplysninger

Ifølge bloggen skal treningen av det som betegnes som krigsforbrytere ha foregått i april 2016.

I denne perioden var forskere ansatt ved Luftkrigsskolen i Trondheim på studietur til Ukraina. Professor ved NTNU, Torbjørn L. Knutsen, deltok også på turen, hvor blant annet det krigsherjede Donbass-området ble besøkt.

På Donbass Insider kan man lese detaljerte personopplysninger om turfølget fra Norge og Sverige, og det blir også lenket videre til Facebook-kontoen til flere av dem.

— Det er ikke normalt at slike opplysninger blir lagt ut på en blogg i etterkant av en tur. Her må det være noen som har fått tak i navnene våre fra de ukrainske myndighetene, og sendt dem til sine sympatisører i Donbass, sier Knutsen til Universitetsavisa.

Andre norske som står på listen er for eksempel forskningsleder Karl Erik Haug og seksjonssjef Dag Henriksen, begge ansatte ved Luftkrigsskolen.

Vi er naive når vi er ute og reiser. Vi etterlater oss spor overalt, vi har sikkert mapper alle sammen, men vi tenker ikke over at de kan komme på avveie

Torbjørn L. Knutsen, professor, NTNU

Torbjørn L. Knutsen beskriver Donbass Insider som en politisk propagandablogg som skrives av og for russiske nasjonalister i Øst-Ukraina.

— Teksten er typisk russisk propaganda i kjent stil. Språket er objektivt, saklig og beskrivende, og det som står der er ganske korrekt, bortsett fra at et par viktige ord er tendensiøse – for eksempel dette med «trening» av soldater, sier han.

Besøkte militærleire

Knutsen forteller videre at det egentlige formålet med Ukraina-turen var å få en innføring i ukrainsk politikk, samt få et inntrykk av «hybrid krigføring» og den politiske situasjonen og Ukrainas forhold til Russland.

— Det er interessant å se sitt eget navn på listen til denne bloggen, og smigrende å se at jeg har vært ute og trent ukrainske soldater, sier Knutsen lattermildt.

Deltakerne på studieturen besøkte et par militærleirer, men å framstille det som trening, er en stor overdrivelse, mener Knutsen.

— Det har vært pro-russiske demonstrasjoner i store deler av sørøst-Ukraina. I Donbass, helt i øst, har Russland kontrollen. Men det har vært en ulmende krig her siden 2014. Forholdet mellom Ukraina og Russland har vært på frysepunktet, sier Knutsen, og fortsetter:

— Russere som bor i provinser som Luhansk og Donetsk i Donbass-området kjører propaganda for sin sak. Poenget er å portrettere Vesten som aggressiv og påtrengende.

Selv synes han det er viktig å få fram et budskap om at vi alle er overvåket.

— Vi er naive når vi er ute og reiser. Vi etterlater oss spor overalt, vi har sikkert mapper alle sammen, men vi tenker ikke over at de kan komme på avveie, sier professoren til Universitetsavisa.

Powered by Labrador CMS