Urfolk

NTNU-rektor beklaget til det sørsamiske folket

Det sørsamiske folk fikk en beklagelse fra NTNU-rektor Anne Borg for fremstilling av sørsamiske forhold som ikke var riktige. For mange hadde denne historieskrivingen store konsekvenser. 

Fra venstre dekan ved Humanistisk fakultet ved NTNU, Anne Kristine Børrensen, instituttleder ved Institutt for moderne samfunnshistorie, Karl Erik Haug, rektor ved NTNU, Anne Borg, og museumsdirektør ved Samien Sijte, Birgitta Fossum.
Publisert

— På vegne av NTNU vil jeg beklage at vi ikke har oppfylt vårt ansvar overfor det sørsamiske. Det er begått feil som vi ikke kan gjøre om og som har fått konsekvenser.

Det sa rektor ved NTNU, Anne Borg, på et seminar i Snåsa i helga om universitetets behandling av sørsamisk historie, melder NRK.

— Det sørsamiske folket har ventet lenge på denne beklagelsen, sier Birgitta Fossum til Khrono.

Fossum er museumsdirektør ved Saemien Sijte sørsamisk museum og kultursenter som arrangerte seminaret. På seminaret ble det snakket om den såkalte fremrykningsteorien, som blant annet gikk ut på at samer fremdeles innvandret til områdene de bebor i dag mens norske bønder slo seg ned.

Forskning med enorme konsekvenser

Historieskrivingen som er gjort om sørsamene, og teoriene om fremrykning, har blant annet blitt brukt i rettssaker. 

— Det er alvorlig at mye av denne skeive forskningen har blitt brukt i rettssaker, særlig når det har avgjort en del av sakene, påpeker Fossum. 

Mange har i årevis kjempet en kamp fordi denne feilaktige historieskrivingen har hatt så enorme menneskelige konsekvenser.

— I flere tiår har folk sittet i rettssaker der denne forskningen bevisst ikke har tatt med dokumentasjon som strider med hva de hevdet. Det skal litt til for å rette opp den feilen, men vi må starte et sted, mener Fossum.

Nå må jobben starte med å gjøre godt igjen, og Khrono spør Fossum hvordan det kan se ut.

— Det ene er at det sørsamiske blir tema i undervisning og at det kommer i pensum. Det andre er å få forskere som jobber med sørsamiske forhold. Det er gjort en del arbeid parallelt hos NTNU og utenfor som man kan løfte.

— Syns du unnskyldningen var god nok?

— Litt forsiktig sier jeg ja. Det viktige nå, som vi også ser så vidt, er at de må vise handling. Man starter med en beklagelse og så må vi sette oss ned sammen og finne ut hvordan sørsamiske institusjoner og samfunn kan jobbe for en bedre sørsamisk historieskriving. Det har vært helt usynliggjort.

Handling bak ord

Det å synliggjøre en del av forskningen som har pågått, er viktig nå, sier hun.

— Det at de viser med handling at de mener alvor, det tenker jeg er viktig. Da er beklagelsen som den står nå grei. Så får de fremover vise at de kan få handling bak ordene, avslutter Fossum. 

Det har stormet rundt NTNU-rektoren forrige uke, og dette er ikke første beklagelse hun har kommet med nylig. 

Powered by Labrador CMS