NTNU

Anne Borg sier unnskyld til forskerne, styreleder vil ha ekstraordinært styremøte

NTNUs rektor Anne Borg sier hun ikke ble presset av Norsk Industri til å skrive et innlegg som refset de to forskerne ved NTNU. Nå har medlemmer av NTNUs styre tatt initiativ til et ekstraordinært styremøte om saken, og styreleder bekreftet et slikt møte. 

Anne Borg inviterer nå Jonas Nøland og Martin Nødland inn til et møte. — De skal selvfølgelig få en unnskyldning fra meg.
Publisert Oppdatert

— Jeg har reflektert og ser at debatten som kom i etterkant av innlegget mitt er helt berettiget. Jeg ville understreke behovet for et godt debattklima, men i stedet ble det oppfattet som at jeg prøvde å begrense ytringsfriheten. Jeg beklager at jeg kritiserte forskernes ordbruk. De er i sin fulle rett til å si hva de mener, sier rektor Anne Borg ved NTNU. 

Ville ikke hindre ytringer

Borg har fått en solid dose kritikk denne uka etter at hun skrev et innlegg i Dagens Næringsliv. I innlegget kritiserte hun hvordan forskerne Jonas Nøland og Martin Nødland Hjelmeland karakteriserte en rapport om kjernekraft. 

Nøland og Hjelmeland omtalte i et intervju rapporten som et bestillingsverk, og som «partsinnlegg og påvirkning kjøpt og betalt av Fornybar Norge. 

Borg sier at hun var forberedt på at det ville komme reaksjoner etter at hun skrev innlegget, men at hun overhodet ikke var ute etter å hindre forskerne i å ytre seg. Det var ikke hennes intensjon, understreker hun. 

Ekstraordinært styremøte

Nå kan saken få et ytterligere etterspill. Ansattrepresentant Aksel Tjora i NTNUs styre opplyser at han har tatt initiativ til en innkalling til et ekstraordinært styremøte. Ansattrepresentantene Ingrid Bouwer Utne og Bjørn Skallerud er med på initiativet. 

— Vi har i innkallinga bedt styreleder om å gjøre det offentlig at en innkalling er sendt siden saken er av offentlig interesse, skriver Tjora i en e-post til Khrono. 

Til Khrono fredag kveld sier styreleder Remi Eriksen:

— Det kalles inn til ekstraordinært styremøte ved NTNU så snart vi har funnet et tidspunkt hvor styret kan samles for å gjennomgå saken. 

— Følte meg ikke presset

Universitetsavisa omtalte torsdag en sms-utveksling mellom NHO og Anne Borg og mellom Norsk Industri og Borg. På spørsmål om hvorfor rektoren tok kontakt med akkurat Norsk Industri før hun skrev innlegget, svarer hun:

— Det var Norsk Industri som tok kontakt med meg. De reagerte på ordbruken til forskerne, og det har jeg forståelse for. Jeg ville klargjøre at ordbruken og intervjuet i Dagens Næringsliv sto for forskernes regning. Når det gjelder NHO var det jeg som tok kontakt med Anniken Haugli, sier hun til Khrono.

— Direktør Sunde i Norsk Industri fikk lese gjennom innlegget ditt før publisering. Hvorfor lot du ham gjøre det?

— Jeg ville informere ham om hva jeg tok med i innlegget før det sto på trykk. Jeg vil presisere at dette ikke var fordi jeg følte meg presset. Det var mitt initiativ for å understreke ansvaret for debattklimaet. Det handlet om form, ikke om å ytre seg. Jeg ville oppfordre til en god og faglig debatt. 

— Det høres ut som press når Sunde skriver i en sms til deg: «Jeg ser frem til at dere går ut og kommentere dette, ellers må vi etterlyse ledelsen»?

— Nei, jeg opplevde det ikke som et press. Det hadde ikke vært noe problem hvis han etterlyste et svar fra NTNU. Vi samarbeider med alle parter i arbeidslivet og har et avklart forhold til dem. Forholdet mellom NTNU og næringslivsaktører er basert på faglig uavhengighet. Vi lar oss ikke presse. 

Vil si unnskyld

— Konsulterte du noen andre rundt det på NTNU før du skrev innlegget?

— Jeg har kommunikasjonsfolk og vi har noen diskusjoner i slike sammenhenger. Men dette innlegget vatr mitt innlegg og det må jeg ta ansvaret for. 

Nå har Anne Borg invitert de to forskerne til et møte.

— Jeg har invitert dem til en prat og det har de takket ja til. Jeg ser fram til en god prat med dem og de skal selvfølgelig få en unnskyldning fra meg. 

Oppdatert 17:50: Ansattrepresentanter i NTNUs styre vil ha et ekstraordinært styremøte for å diskutere denne saken. 

Oppdatert 20:15: Styreleder ved NTNU bekrefter at det blir et ekstraordinært styremøte. Powered by Labrador CMS