NTNU

Kaller direktør-press mot NTNU for uforskammet

— Det er veldig rart at NTNUs rektor må ha utsjekk av det hun skriver med Norsk Industri, sier medlem Bjørn Skallerud i NTNUs styre etter at sms-utveksling er gjort kjent. 

Bjørn Skallerud er styremedlem i NTNUs styre
— Det er mange som stusser over hva som foregår, sier styremedlem Bjørn Skallerud i NTNUs styre.
Publisert Oppdatert

— Det er lett å riste på hodet i denne saken, sier professor Bjørn Skallerud. 

Skallerud er ansattrepresentant i NTNUs styre og har fått med seg at det har stormet rundt rektor Anne Borg denne uka. 

Redaktør Magne Lerø i Dagens Perspektiv reagerer slik:

— Dette er bare en merkelig sak. Borg har gjort det hun har fått en oppfordring om, og har forsøkt å levere det som Norsk Industri etterlyser. At Norsk Industri også ber en rektor ta avstand fra det de to forskerne sier, viser at også de er ute og kjører her. 

Først skrev Borg et innlegg som ble oppfattet som at hun refset NTNU-forskerne Jonas K. Nøland og Martin Nødland Hjelmeland for synspunkter de kom med i et intervju med Dagens Næringsliv. Deretter omtalte Universitetsavisa sms-kommunikasjon mellom Anne Borg og Norsk Industri og NHO. I ettertid har Borg beklaget i samme avis at hun kritiserte forskernes ordvalg. 

— Det er veldig rart at rektor må ha utsjekk av det hun skriver med Norsk Industri. Det synes jeg er veldig rart. NTNU greier fint å ha egne meninger, og trenger ikke klarsignal fra Norsk Industri, sier Skallerud. 

— Må etterlyse ledelsen

I sms-utvekslinga skriver direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri til Anne Borg:

«Jeg ser frem til at dere går ut og kommenterer dette, ellers må vi etterlyse ledelsen.»

«Vi jobber med et innlegg.»

Skallerud har også merket seg Sundes formulering. 

— Den er helt uforskammet. Skal Norsk Industri virkelig tromme NTNU-ledelsen på banen fordi de to NTNU-forskerne har skrevet noe Norsk Industri ikke liker. 

Videre gjengir Universitetsavisa en kommunikasjon mellom NHO-direktør Anniken Haugli og Anne Borg, der NTNUs rektor skriver:

«Hei, det er Anne Borg fra NTNU som prøvde å ringe deg ifm DN-saken i går. Her er det uttalelser fra enkeltansatte som ikke er på vegne av NTNU. Vi følger opp. Mvh. Anne.»

Direktør Sunde karakteriser det de to forskerne skriver på sosiale medier som «agitering» og Borg svarer: 

«akademisk ytringsfrihet og forståelsen av denne er en del av utfordringen...»

NTNUs styremedlem Bjørn Skallerud ser et behov for at det trengs en mer grundig diskusjon om ytringsfrihet generelt og akademisk frihet spesielt. 

— Anine Kierulf var jo inne på at man kanskje bør sende hele NTNU-ledelsen på et kurs i akademisk ytringsfrihet. En kan jo spørre seg om det hadde vært et poeng. 

Kan bli tema på styremøte

— Må rektor komme og redegjøre på neste møte om innlegget og sin kontakt med NHO og Norsk industri?

— Det ser jeg ikke bort fra. På et eller annet vis kan det komme opp en sak eller en diskusjon om ytringsfrihet på neste styremøte. Det er mange som stusser over hva som foregår og det som har kommet fram. 

Nå har altså Anne Borg beklaget at hun kritiserte ordvalget til forskerne, men Skallerud mener hun har fått de reaksjonene hun har fortjent. 

— Det må gå an for forskere å gå ut med synspunkter, og det bør være unødvendig for rektor å forklare hva hun egentlig mente. Det er vanskelig å rette opp folks oppfatning når førsteinntrykket har satt seg. 

— Kjernekraft fortjener faglig debatt

Videre sier professoren at dette med moderne teknologi for kjernekraft fortjener en ordentlig faglig debatt, der de to NTNU-forskerne bidrar til en side av saken. 

— Det må gå an å ha en faglig diskusjon og ikke en ren ideologisk diskusjon om tematikken. Mitt inntrykk er at fokuset på miljøvennlig teknologi dreier seg om vind, vannkraft og sol i Norge. Det er nærmest ikke tillatt å snakke om kjernekraft. Så snevert kan det ikke være. At de to forskerne prøver å komme med synspunkter til fordel for dette, må være helt innenfor. 

Bjørn Skallerud er krass i sin kritikk men mener saken ikke bør få konsekvenser for Anne Borg, Han mener at hun fortsatt kan være rektor ved NTNU. 

— Helt misforstått

Redaktør Magne Lerø mener sms-utvekslinga sier noe om manglende forståelse for akademia. 

— De har tro på at det i akademia skal sitte noen å passe på at forskere uttaler seg balansert og på vegne av ledelsen. Det er helt misforstått. Og Anne Borg burde ikke ha forholdt seg til Norsk Industris ønsker i det hele tatt. NTNU burde bare svart at dette har de ikke noen mening om. Denne debatten bør bare få gå. 

Administrerende direktør Knut Sunde i Norsk Industri sier videre i sms-utvekslinga med Anne Borg at «Jonas Nøland ikke er den som tar et hint... Omtaler fremdeles Rysstad som Bestillingsverk»

Sunde sier til Finansavisen at det er fint at professorer deltar innen sine fagfelt i samfunnsdebatten. 

— Dette er det egentlig for lite av. Saken jeg drøftet med rektor dreier seg kun om professorers unødig ladede ord, hvor man bevisst latterliggjør andres meninger, sier han til avisa. 

Khrono har bedt rektor Anne Borg om et intervju, men har ikke fått henne i tale. 

Powered by Labrador CMS