Egil Trømborg (50) skal lede fakultetet ved Høgskolen i Oslo og Akershus som har slitt med store arbeidsmiljøkonflikter i administrasjonsavdelingen siste år. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

To nye fakultets-ledere er på plass

Høgskolestyret tilsatte i dag to dekaner. En er en gammel traver, mens en er fersk i høgskolesektoren.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med kommentarer fra de to nytilsatte).

Det har ikke bare vært enkelt å finne ut hvem som skal lede de fire fakultetene på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) de neste fire årene. I dag kom styret halvveis. 

Dagens dekan Knut Patrick Hanevik ble tilsatt for fire nye år som toppleder av Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI). På Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) ble en ekstern søker, Egil Trømborg, ansatt som dekan.

Prosessen for å ansette de to siste dekanene er ikke ferdig, noe som betyr at når HiOAs nye rektor, Curt Rice, tiltrer stillingen i august i år, vil bare halvparten av de nye dekanene i ledergruppen hans være på plass.

Spent og ydmyk fra næringslivet

Egil Trømborg (50) (bildet over) er mannen som har fått jobben med å lede Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD). 

— Nå er jeg en blanding av litt spent og litt ydmyk. Jeg ser at jeg kanskje er litt annerledes enn dem man pleier å ansette i slike stillinger, og har ikke den lange fartstiden innen høgskolesystemet som mange andre har, men jeg håper at jeg kan bidra med noen litt andre perspektiver, sier Trømborg til Khrono. 

Trømborg bor i dag i Drammen, hvor han eier og jobber i selskapet T2B consulting, samtidig som han jobber i selskapet X-trainer AS. Han har tidligere jobbet i SINTEF og som teknologidirektør i solcelleselskapet REC. Han tok doktorgraden sin på NTNU på begynnelsen av 1990-tallet. Videre gleder han seg til å sette i gang med arbeidet på HiOA. 

Nå ønsker jeg å være et sted hvor jeg kan bidra til noe samfunnet
trenger.

Egil Trømborg

— Av høgskolene i Norge ser HiOA ut til å være et svært spennende sted å være, og jeg gleder meg til å være med på å utvikle skolen og legge gode strategier fremover, sier han.  

Vil gi noe tilbake

Grunnen til at han søker seg fra industrien over i utdanningssektoren forklarer han selv med at han mener det er på tide å gi noe tilbake til samfunnet. 

— Nå ønsker jeg å være et sted hvor jeg kan bidra til noe samfunnet trenger, og da er utdanningssektoren et veldig naturlig valg, sier han. 

Trømborg sto ikke på den opprinnelige søkerlisten til stillingen, og ble lagt til etter at søknadsfristen for dekanstillingen gikk ut. 

Han søkte opprinnelig jobben som prorektor for forskning,men ble lagt til på søkerlista til dekanstillingen på Fakultet for teknologi, kunst og design i midten av april.

Les også:

Trømborg fikk jobben i konkurranse med 11 andre søkere, hvorav tre var interne. 

Etter det Khrono kjenner til var det hele tiden et ønske med ekstern rekruttering til denne lederstillingen. Siste år har fakultetsadsministrasjonen vært preget av store arbeidsmiljøkonflikter og siden desember i fjor har fakultetsdirektøren sluttet på dagen, hans nærmeste medarbeider fått permisjon på ubestemt tid.

Prodekanen for forskning ba om å bli fritatt fra stillingen og prodekan for forskning ønsket også å slutte, men ble overtalt til å fortsette til sommeren. Nåværende dekan Petter Øyan sa lenge at han ønsket en ny fireårsperiode som toppleder, men også han bestemte seg for ikke å søke ny tillit da fristen nærmet seg.

Les også:

Tre seksjonssjefer sitter fortsatt i stillingene sine, og rekruttering av nye instituttledere pågår. Her er det også flere som har sluttet. 

En konsulentrapport viste nylig at høgskoleledelsens håndtering kunne vært annerledes og bedre på mange punkter. En annen konsulentrapport konkluderte med at det ikke var et forsvarlig arbeidsmiljø i administrasjonen. 

Kari Kjenndalen, som er konstituert som fakultetsdirektør, er godt igang med jobben. Trømborg må starte med å sette sammen en ny faglig ledelse ved fakultetet og rekruttere en ny fakultetsdirektør, samtidig som han må bygge opp igjen tilliten og et forsvarlig arbeidsmiljø. 

Fikk fornyet tillit

Knut Patrick Hanevik (64) (bildet over) er den eneste av dagens fire dekaner som fortsetter neste fireårsperiode.

Hanevik sier at han er glad for å bli tilsatt og få fornyet tillit som toppleder på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI).

— Jeg er glad for å få være med og lede LUI i en ny periode. Fakultetet står foran mange spennende utfordringer, blant annet fem-årig lærerutdanning, enda bedre integrering av instituttene, videre oppfølging av fakultetets FoU-satsing, og arbeidet med flytting til Pilestredet 42 (Riksrevisjonens bygg, red.anm.), sier han.

Hanevik sier at han ser fram til å være med i den nye ledergruppa på institusjonen og være med på å prege HiOAs profil.

— Jeg vil gjerne være med på å videreføre det gode samarbeidet mellom enhetene på institusjonen, for det er mye godt å bygge videre på, sier han.

Knut Patrick Hanevik har vært dekan ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier i fire år, og før fusjonen i 2011 var han dekan ved Avdeling for lærerutdanning ved Høgskolen i Oslo. Tidligere var han dekan ved Fakultet for lærerutdanning på Høgskolen i Telemark, og før dette hadde han en stilling tilsvarende fakultetsdirektør samme sted.

Hanevik selv legger vekt på at han også har vært leder i Nasjonalt råd for lærerutdanning i seks år. 

— Det er noe jeg mener er en viktig kvalifikasjon for jobben som dekan på landets største lærerutdanning, sa han til Khrono tidligere i år.

Hanevik har ikke doktorgrad, men på møtet i februar lempet høgskolestyret på sitt absolutte krav om at høgskolens dekaner må ha doktorgrad. Styret vedtok da med 7 mot 4 stemmer at dekanene «fortrinnsvis» skal ha doktorgrad eller tilsvarende.

Mangler to

De resterende to faglige toppstillingene, ved Fakultet for helsefag og Fakultet for samfunnsfag, blir lyst ut igjen på nytt med søknadsfrist i august.

Høgskolestyret har vedtatt å forlenge perioden til dekan Dag Jenssen på Fakultet for samfunnsfag ut året. Jenssen har ikke søkt dekanjobben, og han fikk ikke prorektorjobben for utdanning, som han søkte på.

På Fakultet for helsefag vil det bli konstituert en dekan inntil stillingen besettes på ny, da nåværende dekan Nina Waaler blir ny prorektor for utdanning fra 1.august.

Knut Patrick Hanevik var den eneste av de fire dekanene på høgskolen som sa på forhånd at han ønsket å fortsette i jobben. 

Les også: Bare én dekan vil fortsette i jobben

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS