Styret ved Universitetet i Tromsø vedtok torsdag, med 12 mot 5 stemmer, å fortsett med valgt ledelse. Foto: Ole MArtin Loe, UiT

Solid flertall for valgt rektor i Tromsø

UiT Norges arktiske universitet i Tromsø går mot strømmen og fortsetter ordningen med valgt rektor.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Første sak på dagens styremøte ved UiT Norges arktiske universitet var valg av ny ledermodell. Som mange andre har også Universitetet i Tromsø hatt diskusjon om valgt eller ansatt ledelse ved universitetet er best. 

Klart flertall

På forhånd kunne det se ut til at det var et jevnt løp mellom de to alternativene, men stemmetallene fra universitetsstyret viser klart flertall for fortsatt valgt ledelse, ved UiT: 12 mot 5 stemmer. 

Ifølge en melding som er lagt ut på universitetets hjemmeside er rektor og styreleder, Anne Husebekk, fornøyd med vedtaket.

— Det har vært en grundig og godt forankret prosess. Det er nå vedtatt at det skal være valgt rektor ved UiT, sier rektor Anne Husebekk.

I styret var det 12 som stemte for valgt rektor. 5 stemte for tilsatt rektor.

Husebekk fornøyd

Alle enhetene under styret ved UiT har levert høringssvar, samt Studentparlamentet og tjenestemannsorganisasjonene NTL og Forskerforbundet. I tillegg har det blitt arrangert åpne debattmøter om saken der ansatte og studenter har vært invitert, og det har vært mulig å komme med synspunkter i en spørreundersøkelse. I spørreundersøkelsen ønsker 71 prosent å videreføre valgt rektor.

— Vi la i forkant av styrebehandlingen opp til en bred og åpen prosess, og er glad for alle innspill og tilbakemeldinger. Disse har vært viktige for styrets behandling av saken, sier Anne Husebekk ifølge meldingen. 

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Husebekk for valg

Rektor og styreleder Husebekk har selv ikke ønsket å flagge et klart standpunkt om valgt eller ansatt rektor på forhånd. Men hun stilte seg bak direktørens forslag om valgt rektor da styrepapirene ble sendt ut for en uke siden. 

Den gang sa hun til Khrono at hun mente at UiT Norges arktiske universitet kunne leve godt med begge ledermodellene. 

— Jeg mener at det er gode argumenter for begge modellene, og jeg mener det er en riktig innstilling som nå er sendt ut i styrepapirene. Jeg håper at vi får en god diskusjon i styret. Vi vet ennå ikke om den endelige beslutningen blir det som innstillingen sier, sa Husebekk den gangen. 

Hun gjorde det også klart at hun ønsker en ny periode som rektor, uansett om det skulle bli valgt eller ansatt modell.

Helsedekan for ansatt

En som var mindre fornøyd med innstillingen til dagens styremøte var lederen ved det største fakultetet i Tromsø, helsedekan Arnfinn Sundsfjord. 

— Jeg hadde i det minste håpet på en litt modigere innstilling, for eksempel en delt innstilling, sier han og mener at det kunne gitt et åpen og bred debatt i styret, sa han til Khrono

(Foto: Elisabeth Øvreberg, UiT)

Men også han sa at man greit kan leve med fortsatt valgt rektor, selv om han prinsipielt har vært for ansatt: 

— Nei, det bekymrer meg ikke så mye denne gangen, vi har allerede dyktige folk i ledelsen, sa han til Khrono. 

Anne Husebekk er valgt som rektor ved UiT fram til 1. august 2017. Det skal nå avholdes valg av rektor der studentene og de ansatte ved institusjonen har stemmerett. Ny rektorperiode starter 1. august 2017. 

Stadig flere høyere utdanningsinstitusjoner endrer modell fra valgt til ansatt rektor, etter at det er innført som normalmodell i universitets- og høgskoleloven fra og med 1.juni i år. 

Fire med gammel modell

Av de større institusjonene som fortsetter med gammel ledermodell, med valgt rektor, er: Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Universitetet i Agder og nå altså Universitetet i Tromsø. 

Nord universitet, NMBU i Ås, Universitetet i Stavanger og NTNU har alle ansatt rektor. Høgskolene med unviersitetsambisjoner, de «påtroppende» universitetene; Høgskolen i Sørøst-Norge, Høgskulen på Vestlandet og fusjonert høgskole i Hedmark/Lillehammer, samt Høgskolen i Oslo og Akershus har alle ansatt rektor som ledermodell. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS