Øystein Thøgersen ble mandag ansatt som ny rektor ved Norges handelshøgskole. Foto: Foto: Siv Dolmen/NHH

Thøgersen blir NHHs første ansatte rektor

Øystein Thøgersen blir NHHs første ansatte rektor, og med konserndirektør i DNB, Kari Olrud Moen, som første eksterne styreleder.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Øystein Thøgersen ble i dag ansatt som rektor ved Norges handelshøgskole (NHH). Han blir dermed den første ansatte rektoren. NHH har tidligere hatt valgt rektor som modell. 

NHH er den ledende handelshøyskolen i Norge med noen av landets beste studenter og ansatte. Jeg er svært motivert for rektorjobben, og er klar for å gjøre de nødvendige grepene for at NHH skal bli en svært synlig handelshøyskole som hevder seg mot våre aller fremste europeiske konkurrenter, sier Øystein Thøgersen til NHH.no.

Thøgersen var en av de fire interne søkerne til rektorjobben. To søkere var unntatt offentlighet.

Han er i dag professor på Institutt for samfunnsøkonomi ved NHH, der han også har vært instituttleder.

Brukte HiOA-modell

Jeg er svært motivert for rektorjobben, og er klar for å gjøre de nødvendige grepene for at NHH skal bli en svært synlig handelshøyskole som hevder seg mot våre aller fremste europeiske konkurrenter.

Øystein Thøgersen

Sittende rektor og styreleder Frøystein Gjesdal har ledet ansettelsesprosessen. 

— Vi har lært mye av Høgskolen i Oslo og Akershus her og brukt deres modell med et stort innstillingsutvalg internt, sier Gjesdal, og er fornøyd med ansettelsen og søkerlisten på seks personer. 

— Hva med den øvrige lederrekrutteringen? 

NHHs instituttledere har fått prolongert stillingene sine ut året. Det blir dermed opp til det nye styret å beslutte om disse skal ansettes eller velges, sier Gjesdal. 

NHH har kun to ledernivåer. Hittil har også instituttledere blitt valgt på linje med rektor. 

Ny ekstern styreleder

Gjesdal berømmer også Kunnskapsdepartementet som oppnevnte ny styreleder til NHH allerede i februar, slik at påtroppende ekstern styreleder Kari Olrud Moen, konserndirektør i DNB, også har deltatt i prosessen uformelt.

NHH sendte inn forslag til departementet om hvilke styrerepresentanter de ønsket seg, og Olrud Moen var en av dem. Hun blir dermed NHHs første eksterne styreleder og den første kvinnelige styrelederen ved høgskolen.  

Olrud Moen har blant annet tidligere vært statssekretær i Finansdepartementet, konsulent i McKinsey & Company og politisk rådgiver for Høyres stortingsgruppe.

Det var i juni i fjor at styret ved NHH vedtok overgang fra valgt til ansatt rektor. De vitenskapelig ansatte var delt i synet på ledermodell, mens sittende rektor, studentene og de eksterne styrerepresentantene alle stemte for ansatt rektor. Også utvalget som utredet ledermodell ved NHH var splittet, her anbefalte to å opprettholde valgt rektor, mens tre gikk for ansatt rektor og ekstern styreleder. 

Den påtroppende rektoren, Øystein Thøgersen, er opptatt av NHHs rolle som samfunnsinstitusjon.

Vil styrke samfunnskontakten

— Kontakten med næringslivet så vel som offentlige samfunnsinstitusjoner er svært god, og den skal bli enda sterkere. Det vil i sin tur stimulere både forskningen og undervisningen, sier han i pressemeldingen.

Thøgersen er styreleder for SNF, som er NHHs senter for samfunns- og næringslivsforskning. Han er medlem av NHH-styret og satt i hovedstyret i Norges Bank fra 2004 til 2009. I 2015 ledet Thøgersen ekspertutvalget som vurderte praktiseringen av handlingsregelen, og han er medlem av Finansdepartementets metodeutvalg.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS