Rektor ved NMBU, Mari Sundli Tveit, ar tidligere bekreftet at hun kommer til å søke for å få en fireårs periode til som rektor. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

21 vil bli dekaner i Ås

21 personer har søkt seks dekanstillinger ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Ni av dem vil bli øverste leder på Biovitenskap.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søknadsfristen for seks dekanstillinger ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) er nettopp gått ut, snaut to uker før fristen for å søke rektor går ut.

NMBU vedtok i fjor etter kraftig debatt en ny organisering av universiteter som innebar at man omstrukturerte og blant annet gikk fra 13 til 7 faglige enheter. Den nye organiseringen trådte i kraft 1. januar 2017.

Lederstillingene ved seks av de syv fakulteter har vært utlyst og søkerlistene er nå klare. 

Les også: Alle søkerlistene samlet her

Stillingen som dekan for det sjuende fakultetet på NMBU, Fakultet for realfag og teknologi, er ikke utlyst i denne runden. Denne enheten er ikke berørt av omorganiseringen og dekan Cecilie Rolstad Denby sitt åremål varer til 30. juni 2017. 

Det ble vurdert slik at det var viktig å få ledelsen av de nye fakultetene på plass så raskt det lot seg gjøre.

Jan Olav Aarflot

Biovitenskap mest populært

Til de seks stillingene er det 21 ulike søkere, og de er ujevnt fordelt fakultetene imellom. Flest søkere har dekanstillingen ved Fakultet for biovitenskap. Her er det ni søkere - en unntatt offentlighet.

Konstituert dekan Odd Arne Rognli har søkt, og det samme har forskningssjefen i Nofima, Kari Kolstad. Hans-Christian Åsheim som var tidligere instituttleder ved Høgskolen i Oslo og Akershus, nå ved Universitetet i Oslo, står på lista og det samme gjør administrasjonssjef ved NMBU, Ågot Aakra.

Fakultetet som har nest flest søkere (sju) er Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap. Her står også Hans-Christian Åsheim på søkerlista, Aagot Aakra og konstituert dekan Yngve Stenstrøm.

To vil lede Veterinærhøgskolen

I andre enden, med færrest søkere finner vi blant annet Veterinærhøgskolen med kun to søkere. Her blir konstituert dekan og professor Anne Storset utfordret av instituttleder Irma Oskam. Også Fakultet for landskap og samfunn har to søkere, der en av dagens konstituerte dekaner, Eva Falleth er søker. Coordinator Darush Akbarpour fra St.Petersburg er den andre. 

Til Handelshøyskolen har det meldt seg fire søkere, hvorav en mann er unntatt offentlighet. Intern søker er professor ved Handelshøyskolen, Arild Angelsen. Førsteamanuensis Geir Høidal Bjønnes fra BI har også søkt. 

Totalt sett har fire av søkerne søkt på flere stillinger. 

En av dagens konstituerte dekaner har ikke søkt noen av jobbene. Det gjelder dekan for Handelshøyskolen, Ragnar Øygard.

Dekaner før ny rektor

Jan Olav Aarflot er personal- og organisasjonsdirektør på NMBU. Khrono har spurt hvorfor universitetet utlyser og tilsetter dekaner før de tilsetter rektor. Aarflot svarer:

NMBU fikk ny styringsmodell fra 1. januar 2017. Det ble vurdert slik at det var viktig å få ledelsen av de nye fakultetene på plass så raskt det lot seg gjøre, selv om dette i rekkefølge kom før tilsetting og tiltredelse av rektor fra 1.8.2017, og han legger til:

— Åremålsperioden for dekanstillingene er 4 år, som styreperioden og rektors åremål, men dekanperiodene følger ikke med nødvendighet samme periode som styret/rektor.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS