Debatt Oline Sæther

Ola Borten Moe er ikke vår minister

Bak de store ordene ligger det et viktig budskap - vi studenter trenger en forsknings- og høyere utdanningsminister som bryr seg om sektoren, skriver Oline Sæther.

Ola Borten Moe er ikke studentenes eller universitets- og høyskolesektorens minister, skriver Oline Marie Sæther.
Publisert Oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Torsdag vedtok representantene i Studentparlamentet ved Universitet i Oslo en resolusjon om at «Statsråd Ola Borten Moe skal erklæres Persona Non Grata ved Universitetet i Oslo.» Bak de store ordene ligger det et viktig budskap - vi studenter trenger en forsknings- og høyere utdanningsminister som bryr seg om sektoren.

Vi trenger en minister som lytter til oss.

Vi trenger en minister som bryr seg om sektoren sin.

Vi trenger en minister som prioriterer oss.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Da Ola Borten Moe tiltrådte som statsråd for et drøyt år siden var studenter håpefulle på en ny retning. Etter tøffe år med pandemi, hvor den forrige regjeringen konsekvent satt studenter nederst ved bordet. Etter stengte lesesaler, forslag om mer lån og halvgode zoom-forelesninger, var en ny regjering ved roret lyset i enden av tunellen.

Lyset mørknet fort.

Ola Borten Moe har konsekvent vist at han ikke ønsker å tale studenters sak. Det viste han når han ikke viser bekymring for studenters negative psykiske helse etter resultatene i SHoT-undersøkelsen ble lansert. Han truer gratisprinsippet i norsk høyere utdanning ved å forsøke å innføre studieavgift for utenlandske studenter. Statsråden tukler med studenters, og sektorens, fremtid når det kuttes i forskningsmidler.

Vi har forståelse for at det er trange budsjetter. Vi har forståelse for at det er krig i Europa. Vi har forståelse og sympati for at mange i Norge sliter nå. Men vi er lei av å bli prioritert til sist - til og med av vår egen minister.

Vi trenger at høyere utdanning blir prioritert. Universitetene, forskerne og studentene fortjener en viss forutsigbarhet og stabilitet. Midlene til sektoren kan ikke ha en overhengende fare for å bli kuttet i på kort varsel.

Ja - det er et sterkt uttrykk å erklære noen «persona non grata», men statsråden bør ta det seriøst. Studenter og forskere over hele landet deler Studentparlamentets bekymring, og det er på tide å ta den bekymringen på alvor.

Ola Borten Moe er ikke studentenes eller universitets- og høyskolesektorens minister.

Powered by Labrador CMS