studentpolitikk

Studentene erklærte Borten Moe uønsket ved UiO: – Pubertalt

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) ble torsdag erklært «persona non grata» ved Universitetet i Oslo (UiO) av studentparlamentet. — Pubertalt, svarer Borten Moe.

Da studentene i oktober troppet opp hos Ola Borten Moe i T-skjorter med teksten «#Stopp skolepenger», møtte han dem med egentrykket T-skjorte med svar på tiltale: «Gratisprinsippet står fjellstøtt».
Publisert Oppdatert

Resolusjonen ble vedtatt etter en diskusjon som tydelig engasjerte både representantene fra studentutvalgene og studentpolitikerne, skriver Universitas, som meldte om saken først.

Resolusjonen inneholdt dessuten to andre tillegg, om at resolusjonen også skulle inkludere Villa Eika, som huser studentparlamentet, og at den skal sendes videre til Norsk studentorganisasjon (NSO).

I et innlegg på Khrono i dag, skriver leder av studentparlamentet ved UiO, Oline Sæther, at Ola Borten Moe ikke er «vår minister»:

Ola Borten Moe har konsekvent vist at han ikke ønsker å tale studenters sak. Det viste han når han ikke viser bekymring for studenters negative psykiske helse etter resultatene i SHoT-undersøkelsen ble lansert. Han truer gratisprinsippet i norsk høyere utdanning ved å forsøke å innføre studieavgift for utenlandske studenter. Statsråden tukler med studenters, og sektorens, fremtid når det kuttes i forskningsmidler, skriver hun.

Uklare konsekvenser

I debatten torsdag uttalte Sæther ifølge Universitas at resolusjonens ordlyd ikke var hensiktsmessig for det arbeidet de skal utføre på vegne av studentene ved universitetet.

– Vi er ikke imot budskapet, men vi ønsket å nyansere ordlyden, sa hun til avisa i etterkant av vedtaket.

Det er ikke helt klart hvilke praktiske konsekvenser resolusjonen vil få, eller som Sæther sier, det «forblir et tolkningsspørsmål som parlamentet må ta stilling til dersom Borten Moe planlegger et besøk til campus».

– Pubertal uttrykksform

Statsråd Ola Borten Moe selv er ikke begeistret for studentenes resolusjon.

— For tiden står samfunnet overfor store utfordringer. Vi har en verdensøkonomi på vei ut av pandemi og en krig i Europa som slår inn i realøkonomien for alle, også for studentene. Forrige regjering kunne bevilge seg ut av problemene ved å ta av oljepengene. Det kan vi ikke nå, og vi er nødt til å prioritere, sier han.

Borten Moe kommenterer UiO-studentenes erklæring av ham som «persona non grata» slik:

— Det er ingen av oss som kommer videre ved at vi nekter å snakke sammen eller kansellerer hverandre. Det er en pubertal uttrykksform, sier han om studentenes erklæring.

Når Khrono snakker med statsråden, handler samtalen egentlig om akademiske gladnyheter - en stor engangsbevilgning til Forskningsrådet - men Moe har fått med seg signalene fra studentene.

— Jeg ønsker å invitere meg selv til Studentparlamentet, gjerne ved første anledning. Jeg ønsker å ha en god dialog med alle, inkludert studentene, sier han.

– Kan møtes utenfor UiO

Det er et utspill Oline Sæther i studentparlamentet verdsetter.

Oline Marie Sæther

– Vi setter pris på at ministeren er innstilt på dialog, og vil vurdere det forslaget, sier hun.

At studentparlamentet vedtok å erklære statsråden uønsket både ved UiO og i Studentparlamentets egne lokaler i Villa Eika er ingen hindring, mener hun.

– Det går an å møte Ola Borten Moe utenfor Villa Eika og UiO, sier hun.

– Dere har også vedtatt at resolusjonen skal videre til Norsk studentorganisasjon. Hva er det dere ønsker å oppnå med det?

– Som det står i resolusjonen er dette et tydelig signal på at vi ikke er fornøyde. Vi ønsker å se om det er støtte i resten av studentbevegelsen i Norge, og da er NSO neste organ å gå til, sier hun.

Powered by Labrador CMS