Habilitet

Ola Borten Moes kone forbanner Økokrim

«#Fuckøkokrim» skriver Anna Ceselie Brustad Moe på Facebook fredag kveld. 

Ola Borten Moe og Anna Ceselie Brustad Moe i prosesjon før kongeparets gallamiddag under statsbesøket fra Italias president Sergio Mattarella
Publisert

«#Fuckøkokrim».

Det skriver Anna Cesilie Brustad Moe, kona til tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), i et kort innlegg på Facebook fredag kveld. 

En rekke medier har omtalt Facebook-posten, blant andre Aftenposten og VG

Hun ønsket ikke å svare på spørsmål rundt posten da VG ringte i går kveld. 

Utspillet kommer samme dag som Økokrim bestemte seg for å ikke etterforske aksjehandlene til Sindre Finnes, Erna Solbergs ektemann. Som kjent bestemte Økokrim seg for å åpne etterforskning mot Borten Moe etter sakene som førte til at han i sommer trakk seg for statsråd. 

Trakk seg

Det var i august Ola Borten Moe gikk av som statsråd etter at han innrømmet å ha:

  • Brutt regelverket da han i januar var på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo. Uken før kjøpte han aksjer for 415.000 kroner i Kongsberg Gruppen, som indirekte eier 25 prosent av Nammo.
  • Brutt habilitetsregelverket da han deltok i et møte i regjeringen 30. mars, da regjeringen økte rammen for kontrakten med Nammo.
  • At andre aksjekjøp han har gjort de siste årene også kan ha vært i strid med regjeringens retningslinjer.

I sin redegjørelse til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite har Borten Moe sådd tvil om sin egen inhabilitet og poengtert at hans eksponering i Nammo etter det omstridte aksjekjøpet bare utgjorde rundt 21.000 kroner. 

Tidligere denne uka stilte Borten Moe opp på et møte i Norsk Redaktørforening der han svarte på spørsmål om han trakk fram dette for å sikre sitt eget ettermæle eller fordi han mener han egentlig burde fått sitte som statsråd.

— Nei, men alle er enige om at det er et tall mellom null og et eller annet som utløser inhabilitet. Og det er ikke null, og det er ikke 400.000, men et sted imellom. Det er en interessant observasjon at dette i dag skal vurderes individuelt i hver enkelt sak. Jeg problematiserer det litt, for det er en strekk-regel som det er veldig vanskelig å forholde seg til og som egentlig gjør at det ikke alltid trenger å handle om sakens realiteter, men om etterlatt inntrykk, sa Borten Moe.

VG har også vært i kontakt med Økokrim-sjef Pål Lønseth, som heller ikke ønsker å kommentere saken. 

Får støtte fra Hoel

Flere har uttrykt sin støtte til Brustad Moe i kommentarfeltet under Facebook-innlegget, blant annet statssekretær Oddmund Hoel (Sp) i Kunnskapsdepartementet.

Han sier til VG at hans hjerte-reaksjon på Brustad Moes innlegg er ment som et uttrykk for sympati med henne og familien.

— Så du mener ikke å uttrykke kritikk av Økokrim? spør VG.

— Nei. Jeg trykket på innlegget fordi Ola er en tidligere veldig god kollega og en nær venn.

— Har du noen mening om Økokrims beslutninger?

— Nei. Ikke som jeg vil dele offentlig i alle fall.

Powered by Labrador CMS