Det er vel så krevende å finne et ledig domene på nett, som det er å finne et nytt navn til fusjonerte høgskoler og universiteter. Rektor ved Nord universitet, Bjørn Olsen, punget ut et anseelig beløp for nord.no. Foto: Nord universitet

Betalte 1,4 mill for nord.no

Nord universitet betalte 1,4 millioner kroner for å få overta nettadressen nord.no. Høgskolen i Oslo og Akershus og Burson-Marsteller har kjøpt opp over 40 domener som kan bli høgskolens nye universitetsnavn.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag fusjonerte ved årsskiftet og ble Nord universitet, betalte de en privatperson og forretningsdrivende fra Tromsø 1,4 millioner kroner for å kunne overta domenet nord.no. Ledige domener på nettet koster normalt mellom 50 og 100 kroner.

Olsen: En god investering

Rektor ved Nord universitet, Bjørn Olsen, bekrefter summen: 

— Vi betalte 1.400.000 for domenet nord.no. Da navnet Nord universitet ble bestemt, var det avgjørende for oss å kunne bygge kjennskap og profil rundt begrepet «nord». Nettsiden vår er vår fremste kommunikasjonskanal med både nåværende og fremtidige studenter og omverdenen ellers. Vi har sikret oss et godt domene som kommer godt fram i søk, og som er enkelt å huske. Vi ser på det som en god investering. Domenet ble kjøpt fra en privatperson, sier rektor Bjørn Olsen i kommentar til Khrono.

Nettstedet nord.no var ikke i aktiv bruk fra før. Det er når et navn er attraktivt og noen allerede har kjøpt det, at prisen kan økes betraktelig. Det pågår også stadig domeneauksjoner worldwide.

Vi ser på det som en god investering.

Bjørn Olsen

vestlandsuniversitetet.no opptatt

På Vestlandet hadde de tre høgskolene i Bergen, Stord/Haugesund og Sogn og Fjordane i sitt første forhandlingsmøte om fusjon tirsdag 15. mars. De har ennå ikke bestemt hva slags navn en eventuell ny institusjon skal ha, men som arbeidsnavn brukes både Vestlandshøgskolen og på sikt, Vestlandsuniversitetet.

Ingen av disse to domene er ledige. Mens en pensjonert ansatt ved Universitetet i Stavanger, Odd Folke Topland, eier vestlandsuniversitetet.no siden i fjor, er det Høgskulen i Volda som har sikret seg domenet vestlandshøgskolen.no bare for få dager siden. 

— Vi har ikke bestemt oss for navn ennå, men vi regner med at det må bli noe med «vest» eller «Vestlandet» i, sier rektor ved Høgskolen i Bergen, Ole-Gunnar Søgnen. 

— Men visste du at Høgskulen i Volda har sikret seg vestlandshøgskolen.no? 

— Nei, det visste jeg ikke, da må det bli kjøp og salg da eventuelt, sier Søgnen. 

Roppen sjokkert

Rektor ved Høgskulen i Volda, Johann Roppen, blir sjokkert da han hører at Nord universitet har betalt 1,4 millioner kroner for nord.no. 

— Hva vil Høgskulen i Volda med navnet vestlandshøgskolen.no?

— Vi har ikke gjort noe med det ennå, men hvis det er slik at de som nå forhandler om en fusjon ønsker seg vestlandshøgskolen.no så skal ikke vi gjøre oss vanskelige, sier Roppen. 

— Det kommer ikke betalingskrav på linje med nord.no her, eller andre domenepirater? 

— Nei, dette er ikke noe vi tenker å spe på BOA (bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet)-inntektene våre med, sier Roppen.

Høgskulen i Volda har sikret seg en rekke domener, og dette siste med vestlandshøgskolen så sent som 12.mars - altså sist helg. Uka før ble det endelig avklart at Høgskulen i Volda ikke ble en del av den fusjonerte vestlandshøgskolen, og Høgskulen i Sogn og Fjordane takket også nei til fusjon med voldingene. 

Noen domenekjøp har ifølge Roppen skjedd på refleks for høgskulen, mens andre er «skadeforbyggende». Volda eier blant annet også fjordhøgskolen.no, fjorduniversitetet.no, profesjonshøgskolen.no, høgskulane.no og høgskolealliansen.no m.fl.

Les også: Rektors blogg

Tror ikke på statlig vestlandsuniversitet

Når det gjelder vestlandsuniversitetet.no (bildet under) sier Odd Folke Topland at han ikke har hatt tid til å utvikle dette domenet ennå. Han kjøpte det i juni 2015. Topland har ikke tro på at noe statlig universitet kan komme til å ville bruke navnet. 

— Men tre høgskoler sitter og forhandler om fusjon nå, på sikt ønsker de bli et profesjonsuniversitet på Vestlandet? 

— Det har de gjort lenge uten at det har blitt noe ut av det. Jeg tror mer på at det kan bli en privat institusjon som vil bruke navnet, sier Topland. 

Navnefinale på HiOA

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er inne i en navneprosess for å finne et nytt navn i tilfelle de får kalle seg universitet en dag. Så langt er seks navn med i en finalerunde, og de skal nå på testrunde hos «folket» via TNS Gallup.

Det skinte igjennom på sist styremøte på HiOA at rektor Curt Rice ikke er fornøyd med navnene.

— Jeg vil gjerne ha flere forslag, oppfordret han.

Også gruppa som styrer navneprosessen har bedt om flere innspill, men så langt Khrono kjenner til har de ikke fått inn flere forslag. 

Les også:

HiOA  og Burson-Marsteller med 40 domener

Høgskolen i Oslo og Akershus har allerede sikret seg akeruniversitet.no - det gjorde de ifølge norid.no allerede 8.september i fjor. Men i tillegg til ulike varianter av Aker universitet har de også registrert en lang rekke andre domener, så det er tydelig at navneprosessen langt ifra er ferdig.

I tillegg til at høgskolen har reservert domenenavn for et potensielt universitet så har også Burson-Marsteller gjort det samme. Pr-byrået er konsulenter for HiOA i navneprosessen. Tilsammen har har de to kjøpt opp over 40 domenenavn. Siste oppdatering ble, ifølge norid.no, opprettet 26.februar i år.

Av domener som de to har opprettet og kjøpt er blant annet appliedsciences.no, byuni.no, cityuni.no, framuni.no, profesjonsuniversitetet.no, sotek.no, unifram.no, velferdsuniversitetet.no. Vi kan også nevne akermetu.no, oslomet.no, ouc.no, oup.no og uioa.no. Som en kuriositet eier Høgskolen i Oslo og Akershus også hundespor.no. Sistnevnte er antakeligvis ikke et universitetsnavn. 

Ingen organisasjoner har lov til å eie flere enn 100 domener på .no og HiOA eier nå akkurat 100.

Khrono har ikke lykkes å få noen kommentar til navneforslag og domenekjøp fra Avdeling for samfunnskontakt og kommunikasjon ved Høgskolen i Oslo og Akershus, som er dem, som sammen med en konsulent fra Burson-Marsteller, leder navneprosessen ved høgskolen. 

Seks finalenavn

De seks finalenavnene ved HiOA som nå skal testes ut for å få folkets dom i en spørreundersøkelse er: 

  • Storbyuniversitetet eller på engelsk Oslo Metropolitan University
  • OsloMet - Storbyuniversitetet, som på engelsk blir OsloMet - Oslo Metropolitan University
  • Aker Universitet (Aker University)
  • Norges profesjonsuniversitet (Norwegian University of Applied Sciences)
  • Universitetet for samfunn og teknologi (Norwegian University of Social Sciences and Technology)
  • Universitetet for velferd og bærekraft (Norwegian University of Social Welfare and Sustainability

Sørøst droppet hsn.no

Den nye Høgskolen i Sørsøst-Norge droppet rett og slett domenet hsn.no etter at Høgskolen i Buskerud/Vestfold og Høgskolen i Telemark også fusjonerte ved nyttår.

Ifølge prorektor Kristian Bogen var det både fordi domenet allerede var opptatt og kunne komme til å koste for mye, men også fordi høgskolen satser på å bli universitet i løpet av relativt kort tid.

Så derfor gikk de rett på usn.no - Universitetet Sørøst-Norge - som er brukbar forkortelse både på norsk og engelsk.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS