Sykepleiestudenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus på Kjeller i gang med simulering. Foto: Nicklas Knudsen

Regjeringen vil skjerpe mattekrav på sykepleie

Regjeringen vil kreve minst karakteren 3 i matematikk for å komme inn på utdanningene i sykepleie. Kravet støttes på landets største sykepleieutdanning.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kravet om minst 3 i matematikk går igjen i tre alternative forslag fra regjeringen om å skjerpe kravene for å komme inn på sykepleieutdanningene.

— Ved å få sterkere kandidater til sykepleierutdanningen, mener regjeringen at sykepleierutdanningen blir bedre. Sykepleierne vil dermed kunne levere tjenester av enda bedre kvalitet, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Tre alternativer

Regjeringen foreslår tre ulike alternativer til hvordan opptakskravene kan skjerpes fra studieåret 2018/19. Forslagene er nå sendt ut på høring og regjeringen vil ha innspill på forslagene før den konkluderer.

I det første alternativet kreves det 3 i den obligatoriske matematikken fra videregående skole. I det andre alternativet er det lagt til et krav om 3 også i norsk, mens i det tredje alternativet foreslås i tillegg til 3 i matte og norsk også at sykepleiestudentene må ha minst 35 skolepoeng.

Dette er en fin gave til alle som er opptatt av god sykepleie-utdanning og pasient-sikkerhet.

Unni Hembre

Antall skolepoeng bygger på karaktersnittet fra videregående skole multiplisert med ti og inkluderer eventuelle poeng for realfag, kjønn, språk og opptaksprøver. Alderspoeng og tilleggspoeng er ikke med i skolepoengene, ifølge Samordna opptak. 

Vil unngå feilmedisinering

Helse- og omsorgsminister Bernt Høie viser til store problemer med feilmedisinering i helse- og omsorgstjenesten.

— Karakterkrav i matematikk kan bidra til å styrke studentenes kompetanse på medikamenthåndtering. Riktig administrering av medisiner er avgjørende for pasientsikkerheten, sier Høie i regjeringens pressemelding.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier at bedre norskkunnskaper vil føre til at flere gjennomfører studiet.

— Som sykepleier er det helt nødvendig at du kan kommunisere godt med pasienter, pårørende og kolleger. Det skaper en trygghet for pasientene, og er helt avgjørende for at kolleger forstår de beskjedene som blir gitt, sier han.

Gratulerer regjeringen

Instituttleder Unni Hembre ved Institutt for sykepleie og helsefremmede arbeid ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er svært fornøyd med forslaget om skjerpede krav for å komme inn på sykepleieutdanningene.

— Gratulerer med dagen! Dette er en fin gave til alle som er opptatt av god sykepleieutdanning og pasientsikkerhet, sier hun.

HiOA har søkt og fått dispensasjon til å innføre krav om 3 i norsk ved sine to sykepleieutdanninger fra høsten 2017.

— Jeg mener at det er helt riktig å innføre det samme kravet i matematikk. Sykepleiere som regner feil er en stor fare for pasientene, sier hun.

Når det gjelder kravet om minst 35 skolepoeng, er dette et nytt krav som ikke har vært oppe i debatten tidligere.

— Vi har ikke fått vurdert dette så nøye ennå, men umiddelbart synes jeg ikke det er urimelig at studentene skal ha et snitt på 3,5 fra videregående, sier Hembre.

Ønsker engelskkrav også

Forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund er glad for at regjeringen vil skjerpe kravene for å komme inn på sykepleieutdanningen.

— Dette er et viktig gjennomslag for oss som vi har kjempet for lenge. God sykepleie krever både solid teoretisk og praktisk kompetanse. Det handler om pasientsikkerhet og kvalitet, sier hun.

Hun mener likevel at regjeringen i tillegg burde foreslått karakterkrav i engelsk.

 — Sykepleie er et internasjonalt fag og forskningsresultater formidles på engelske. Derfor kreves det gode engelskkunnskaper som student i en forskningsbasert utdanning i dag. De skal også etter utdanningen kunne innhente og fornye kunnskap sin. Derfor er det viktig at også dette faget får det samme karakterkravet. Vi vet gjennom forskning at høyere inntakskompetanse gir grunnlag for høyere gjennomføring av utdanningen og bedre resultater, sier Eli Gunhild By.

Bedre utdanning

Unni Hembre ved HiOA støtter dette, men synes ikke det er like viktig som kravet i norsk og matematikk.

— Det er naturlig å tenke at sykepleier bør kunne et annet språk i tillegg til norsk, gjennom vår utdanning er de autorisert til å arbeide i hele Europa. Men de unge i dag er som regel gode i engelsk, så jeg synes ikke det er så avgjørende å sette karakterkrav her, sier hun.

Norsk Sykepleierforbund er enig med kunnskapsminister i at bedre kandidater vil gjøre sykepleieutdanningen bedre.

— Sykepleiere med god teoretisk ballast blir også bedre i praksis. Et slikt forslag vil gjøre at sykepleierne leverer bedre kvalitet, sier forbundsleder Eli Gunhild By. Når det gjelder forslaget om å kreve minst 35 studiepoeng, sier Eli Gunhild By at forbundet  ikke har tatt stilling til dette, men vil vurdere dette i sitt høringssvar til forslaget.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS