Rektor Øystein Thøgersen har redegjort for tiltak for studentmiljøet ved høyskolen, og ser ikke bort fra at ledelsen kan involvere seg direkte i problemer ved opptak til studentgruppene. Foto: Siv Dolmen/ NHH

NHH-ledelsen klar for å involvere seg mot «trynefaktor»-opptakene

Studentmiljø. Hvis studentgruppene ved NHH ikke klarer å følge de nye retningslinjene når de tar opp nye medlemmer, kan de bli kalt inn på teppet hos rektor.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det går fram av en skriftlig redegjørelse om en rekke studentmiljøtiltak som ble framlagt styret ved Norges handelshøyskole (NHH) onsdag.

Høyskolens studentmiljø og studentforeningskultur har blitt anklaget for å være preget av ekskludering og trakasserende adferd, og i debatten som blusset opp i vår ble opptakspraksisen ved de ulike studentgruppene et tema.

Forbyr sosiale opptak

De fleste kan si seg enig i at det er ønskelig å være kjent med kriteriene man skal bli vurdert på i forkant av opptaks-prosessen.

Marius Hauahei

«Jeg kjenner folk som har gått på opptak/intervjuer til praktisk talt alt de har hatt muligheten til, uten å komme med på noe som helst», skrev student Sander Eilertsen i innlegget som startet debatten i april.

Allerede før jul i fjor hadde praksisen med såkalt sosiale opptak, at en idrettsgruppe ved opptak også tar hensyn til hvordan de tror en person passer sosialt til de andre på laget, fått kritikk fra Velferdstinget Vest, som truet med å kutte støtten til NHHI - idrettsgruppene i NHHS.

I de nye vedtektene for støtte fra Velferdstinget heter det nå at opptak skal foregå ved «forhåndsgodkjente objektive kriterier eller loddtrekning», og NHHI har vedtatt å følge etter, skrev På Høyden i mai.

Les også: NHH-krangel om trakassering, dårlig miljø og «nikkedukker»

Rapporterer til rektoratet

I redegjørelsen fra rektoratet over ni tiltak for bedre studentmiljø står oppfølging av nye opptaksregler som et eget punkt. I beskrivelsen av tiltaket står det at NHH-ledelsen vil følge opp at reglene faktisk blir fulgt når gruppene går i gang med nye opptak fra høsten.

— Dette er et samarbeid mellom Kjernestyret, styret i vår idrettsforening og rektoratet på NHH. Her tar vi ansvaret for oppfølgingen sammen med idrettsforeningen, og rapporter fortløpende til rektoratet, forteller NHHS-leder Marius Hauahei til Khrono.

— Hvordan har responsen på de nye retningslinjene vært ute hos idrettsgruppene?

— Generelt har responsen vært veldig positiv. Dette skyldes nok i hovedsak at de fleste kan si seg enig i at det er ønskelig å være kjent med kriteriene man skal bli vurdert på i forkant av opptaksprosessen.

Kan kalle inn på teppet

Khrono har også spurt NHH-rektor Øystein Thøgersen hvordan oppfølgingen skal foregå fra ledelsens side.

— Studentforeningen har utformet et godt praktisk opplegg for kontroll av opptaksprosedyrene, hvordan det skal dokumenteres og, ikke minst, avsjekking av at det godkjente opplegget faktisk følges i praksis. Vi i ledelsen vil opprettholde jevn kontakt med studentforeningen og bistå der hvor behov for direkte involvering måtte oppstå, skriver Thøgersen til Khrono.

Rektoren melder også at eventuelle brudd på retningslinjene kan følges opp av sanksjoner fra NHHS og at de involverte kan innkalles til samtaler med ledelsen.

— Vi har klokketro på det praktiske opplegget som er utviklet av studentforeningen, men er samtidig parat til å utøve direkte bistand og involvering om behovet likevel skulle være der.

Les også: NHH gjør tiltak for bedre studiemiljø

Endrer format på fadderuka

Av andre tiltak som nevnes i redegjørelsen, er at velkomstuka for nye studenter til høsten legges om, med mer fokus på fag og « interaksjon i alkoholfrie situasjoner». Nye studenter skal også eksponeres for NHHs nylig konkretiserte retningslinjer for adferd.

— Hva er det viktigste tiltaket av de som ble redegjort for?

— Tiltakene må sees i sammenheng. Ledelsens liste over tiltak spenner over umiddelbare tiltak i eksempelvis velkomstuken, til langsiktig arbeid for ansvarlighet og gode holdninger i så vel forelesninger som i sosiale settinger. I tillegg har studentene sin liste med tiltak som i stor grad overlapper eller utfyller ledelsens liste. Til sammen utgjør alt dette en solid respons på kritikken miljøet har blitt eksponert for, skriver Thøgersen.

Fakta

Debatt om NHH-miljøet

I april publiserte NHH-student Sander Eilertsen et innlegg med kraftig kritikk av studentmiljøet ved NHH i studentavisa K7.

Kritikken møtte raskt motbør fra medstudent Erik Skutle, som mente kritikken bygget på «irrelevante anekdoter».

NHH-rektor Øystein Thøgersen uttalte til BT at NHH «har en vei å gå» med tanke på miljøet.

Underutvalget NHHI, idrettsgruppene ved NHHS, har vedtatt å følge nye retningslinjer for opptakskriterier. Eksempelvis:

  • Ferdighetspotensial i idretten
  • Interesse for idretten
  • Initiativ og engasjement
  • Motivasjon
  • Gode holdninger

(Kilde: Retningslinjer for NHHI-lag 19.04.2018)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS