Utdanning + FoU = ?

Hvorfor har Høgskolen i Oslo og Akershus en silotankegang når det gjelder FoU og utdanning, spør William Sæbø i arbeidsutvalget til Studentparlamentet ved HiOA.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Høgskolen i Oslo og Akershus har vi prorektor for forskning, prorektor for utdanning, prodekan for forskning og prodekan for utdanning. Vi har forskningsdirektør og studiedirektør. Vi har FoU-utvalget og studieutvalget.

 I HiOAs strategi 2020 står følgende om studentinvolvering i FoU – «styrke studentinvolveringen i forskning og utviklingsarbeid».

 Så hvorfor skiller sektoren generelt på utdanning og forskning? Undertegnende har kartlagt en del av forskergruppene på HiOA og i hvilken grad de involverer studentene i FoU.

Det gjøres faktisk en del bra arbeid på høgskolen på dette området. For eksempel skrives bacheloroppgaven i læringspsykologi på artikkelform. Likevel vil de fleste si at dette er utdanning og ikke forskning, da forskning måles i publiseringspoeng. Hva om denne bacheloroppgaven faktisk inneholdt ny og banebrytende kunnskap?

For å bedre studentinvolveringen i FoU må tanken om at FoU-arbeid og utdanning er to helt forskjellige ting forandres.  FoU-arbeid og utdanning er to sider av samme sak. Utdanningene skal være forskningsbasert i henhold til lovverket.

 FoU-arbeid og utdanning er to sider av samme sak.

William Sæbø

Gjennom å utdanne gode kandidater kan ny vitenskap skapes. Ved å involvere studentene tidlig i dette arbeidet får man nysgjerrige og kritiske studenter og studentene får også en faglig tilhørighet til det de studerer.

Så hvorfor har Høgskolen i Oslo og Akershus denne silotankegangen? Hva om man tenker nytt om organisering? Hva om FoU-seksjonen legges inn under studieseksjonen? Hva om prorektorene får friere roller?

Studieutvalget må ikke være redd for å involvere seg mer i hva FoU-utvalget driver med og vice versa. HiOA må se helheten i virksomheten. Derfor må man se FoU og utdanning som to sider av samme sak.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS