skandale ved polsk medisinsk universitet

Polsk professor avslørt. Stryker studenter for å øke inntjeningen

I lydopptak forteller professor hvordan han stryker utenlandske studenter i Polen for å tjene penger på at studenter må ta opp igjen fag.

Polske medier omtaler saken om professoren ved Medical University of Gdansk (MUG) som forteller at han stryker utenlandske studenter for å øke inntjeningen, som en skandale.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studenter i Polen har avslørt en professor i lydopptak, som forteller to kolleger om hvordan han stryker utenlandsstudenter til eksamen for å tjene penger på at de skal ta eksamen på nytt.

Annonse

BLI VARSLET OM SISTE NYTT
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
-

Det var den polske avisen Interia som omtalte saken først, og VG skrev om saken først i Norge.

Eget fond med kontepenger

I lydopptaket kommer det ifølge den polske avisen fram at en av de ledende professorene ved universitetet, Janusz Moryś , har et eget fond som består av penger som studentene betaler for å ta opp igjen emner og fag. Tidligere har prisen for en ny eksamen vært 20.000 kroner, men er nylig økt til nesten 30.000 kroner.

Tre professorer, etter en felles forelesning, gikk over i en privat diskusjon om hvordan de kunne heve nivået for å bestå eksamen, men en av dem glemte å skru av mikrofonen. Slik kunne studenter overhøre samtalen og gjøre opptak.

VG har snakket med flere studenter, alle anonymt, som tidligere har hørt rykter om at slik strykpraksis skal har forekommet, men det er først nå at det blir bekreftet. Nå sier flere at de ønsker å finne seg andre studiesteder og søker seg bort.

Leder i Ansa (organisasjonen for norske studenter i utlandet), Morgan Alangeh bekrefter overfor VG at de er klar over situasjonen i Polen. De hadde torsdag møte om saken.

Ansa vurderer å fraråde studier

Ansa mener i utgangspunktet at disse universitetene er institusjoner med god studiekvalitet som tilbyr viktige utdannelser som møter det norske behovet for leger.

– Om det likevel stemmer at utdanningsinstitusjonen urettmessig stryker kompetente norske studenter for å øke egen inntjening, vil ANSA vurdere å fraråde at norske studenter søker seg hit i fremtiden, sier Alangeh til VG.

Legeforeningen anbefaler studier ved Medical University of Gdansk (MUG) på sin hjemmeside og viser til at universitetssykehuset som sto ferdig i 2012 og med en ny indremedisinsk avdeling i 2019 er et av de største i Polen og blant Europas mest moderne. MUG driver også omfattende internasjonalt samarbeid med mer enn 50 universitet og forskningsgrupper verden over.

Universitetet med uttalelse

Det norske Kunnskapsdepartementet jobber med å få oversikt og kjenner kun saken fra omtale i mediene.

— Men dersom dette stemmer er det svært uheldig og uakseptabelt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim til VG.

Hendelsen omtales som en skandale i polske medier.

I går, onsdag, dag la det polske universitetet ut en uttalelse, der de understreker at professoren ikke var i møte på vegne av universitetet, men som president for The University Commission for the Quality of Medical Education.

«Any signs of actions that contradict above mentioned values are not accepted by the authorities of the Medical University of Gdańsk», heter det blant annet i universitetets uttalelse.

Studentorganisasjonen ved universitetet har også postet en uttalelse og beklagelse på MUGs facebookside. De understreker at professorens praksis ikke er i tråd med universitetets regelverk.

Powered by Labrador CMS