ØKONOMI

Press mot Universitetet på Island om å avvikle spillmaskinene sine

Universitetet på Island tjener millioner i driftsmidler gjennom sitt egne lotteri. Nå ønsker flere å forby spillmaskiner for å minske spillavhengigheten i landet.

Spilleautomater står for mesteparten av inntekten i Universitetslotteriet. Nå ønsker flere at de forbys.
Publisert

I nærme 90 år har «Happdrætti háskóla Íslands» (HHI) sikret Universitetet på Island millioner av driftsmidler hvert år. Det som startet som en enkel lottotrekning, har i dag strukket seg til både skrapelodd og moderne spilleautomater.

Nå opplever universitetet et økende press om å kvitte seg med spilleautomatene, skriver Times Higher Education.

Slike automater er ofte assosiert med spillproblemer og avhengighet, og en studie fra 2017 viste at omtrent 67 prosent av mennesker med spillavhengighet hadde brukt en spillautomat det siste året.

Universitetet doblet omsetningen fra slike maskiner mellom 2014 og 2019, men de siste årenes restriksjoner som følge av pandemien, har ført til at flere av utestedene som huser automatene har måttet holde stengt.

En fersk Gallupmåling viser at 86 prosent ønsker at automatene forblir avslått.

Kristján Jónasson, professor i matematikk ved Universitetet på Island, har samlet inn 300 overskrifter som ønsker å fjerne maskinene. Lenya Rún, jusstudent og medlem av universitetsstyret, ønsker at universitetet slutter å bruke slike maskiner til å finansiere driftskostnader.

– Universitetet går ikke konkurs om vi ikke bruker spillmaskinene, sier Rún til THR.

Hun er også medlem av det Islandske stortinget som representant for Piratpartiet, og ønsker å åpne en debatt under Alltingsmøtet 21. februar. Hun håper at de med støtte fra de større partiene kan få gjennom at maskinene forbys for godt.

Fokuserer på ansvarlig spillkultur

Bryndís Hrafnkelsdóttir er sjef for universitetslotteriet, og sier til THR at de er veldig klar over risikoen som følger bruken av spillmaskiner. Samtidig mener hun universitetslotteriet har vært proaktiv når det kommer til fokus på ansvarlig spillkultur. Hun får støtte av styremedlem for universitetslotteriet og professor Eivindur Gunarsson.

– Universitetslotteriet har virkelig vært den progressive parten her. Verken regjeringene eller andre lotteri har gjort noe med dette.

De mener begge at det å fjerne spillmaskinene vil bidra til at flere som bruker disse heller trekker mot gambling på nett, noe som er bannlyst i Island. Kristján Jónasson er uenig, og peker på at det også er et moralsk dilemma at en tjener penger på spillavhengighet.

– Det er to typer spillavhengighet. De som bruker penger på spill, og de som tjener på dette. Mine øyne er derfor rettet mot myndighetene som har tillatt dette, og som har bestemt at universitetet skal finansieres på denne måten, sier han til THR.

Powered by Labrador CMS