Studentkantinen i det nye helsefagbygget i Pilestredet 32 er et populært samlingssted i lunsjpausen. I tilsattekantinen i 7. etasje i samme bygg er det lavere priser og færre folk. Foto: Ingvild Ytre-Arne Fjelltveit

Studentene betaler mest i kantinene

Mat og kaffe i studentkantinene koster mye mer enn det de ansatte må ut med i sine kantiner. På Kjeller har ikke de ansatte egen kantine og må betale høy studentpris.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SiO Mat og drikke AS (Studentsamskipnaden i Oslo) driver noen kantiner for ansatte og alle studentkantinene ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Prisene er imidlertid ikke de samme - og det er studentene som betaler mest. En kaffe i ansattkantinene i P32, P46 og P52 koster 4 kroner, mens den koster 12 kroner i studentkantinene.

Studentkoppen rommer dog litt mer enn den de ansatte får kjøpt. Hektoprisen i salatbaren er 8 kroner for ansatte, og 12 kroner for studenter. Også for varmmat og andre kantinevarer er det forskjell på prisene. De ansatte betaler mellom 20 og 35 kroner for en varmrett, mens studentene betaler mellom 35 og 70 kroner. 

Driftstilskudd

— Vi tilbyr i utgangspunktet samme priser i alle våre kantiner, det er HiOA som subsidierer prisene noe i kantinene til de ansatte, sier fungerende administrerende direktør i SiO Mat og Drikke AS, Gunn-Kirsti Løkka. 

Som studenter har vi i utgangspunktet trang økonomi og da virker det ganske urettferdig at de ansatte betaler mindre enn oss for kantinemat.

Grete Johannesen

Det er ikke noe vi har gjort til en stor sak, men jeg syns det er fint at man tar opp og belyser hvordan fordelingen av goder for ansatte er.

Gro Røkholt

Assisterende direktør ved HiOA, Torbjørn Eeg Larsen (bildet under), var ikke klar over prisforskjellen.

 — Det er ikke uvanlig at arbeidsgiver betaler litt for at ansatte skal ha et rimeligere lunsjtilbud, men jeg er ikke kjent med hvem og hva som gjør at det er en prisforskjell på kantinene, sier Eeg Larsen.

— Ansattkantinen i P46 har lavere priser på grunn av drifttilskudd fra HiOA, sier økonomidirektør Torill Erikson. Heller ikke hun er kjent med hvilke avtaler som gjelder for de andre ansattekantinene. Pilestredet 46 er bygget der blant andre den sentrale høgskoleledelsen og administrasjonen sitter. 

Etter gjentatte forsøk har det ikke lyktes Khrono å komme i kontakt med de ansvarlige for tilskuddsavtalene ved de andre ansattekantinene. 

Ønsker samme priser

Studentene Khrono har snakket med var heller ikke klar over prisforskjellen.

— Som studenter har vi i utgangspunktet trang økonomi og da virker det ganske urettferdig at de ansatte betaler mindre enn oss for kantinemat,  sier lærerstudent Grete Johannesen. Hun får støtte av medstudentene rundt bordet i kantinen i P52 (bildet under) onsdag formiddag. 

Likt på Kjeller

På Kjeller har ikke de ansatte egen kantine. Det innebærer at ansatte betaler samme pris som studentene for kantinematen. 

— Det finnes ikke en overordnet avtale for priser i kantinene til de ansatte, så det finnes nok en del forskjeller fra kantine til kantine, sier assisterende direktør Eeg Larsen.

Gro Røkholt er høgskolelektor med base på Kjeller og syns det er litt urettferdig at det er forskjell på prisene.

— Det er ikke noe vi har gjort til en stor sak, men jeg syns det er fint at man tar opp og belyser hvordan fordelingen av goder for ansatte er, sier hun. 

Røkholt presiserer at de ansatte på Kjeller har tilgang på gratis te og kaffe.

Felles prisliste

I studentenes kantiner settes prisene etter en felles prisliste, for å sikre at prisene er de samme i alle kantinene.

— Prisene er like i alle våre kantiner, men en baguette vil ha noe ulik pris ut i fra hvilket pålegg den har, sier fungerende administrativ direktør i SiO Mat og Drikke AS, Gunn-Kirsti Løkka.

Opptatt av sunn mat

Leder for Studentparlamentet ved HiOA Eline Stølan mener tilbudet i studentkantinene er godt, men at det er forbedringspotensiale på sunne alternativer. 

— For meg er ikke prisene i ansattkantinene så viktig, jeg er mer opptatt av at den sunne maten i studentkantinene skal være billigere, sier Stølan.

Vil være billigst på varmmat

Khrono har den siste måneden spist lunsj på alle HiOAs studentkantiner. Den gjennomgående tilbakemedlingen fra studentene i kantinene er at at prisene er for høye. 

— Vi ønsker å være rimelige på middagsalternativene. Dagens pasta til trettifem kroner er et eksempel på dette, sier Løkka.

Khrono starter sin studentkantinetest. Første sak blir publisert i morgen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS