Sverige

Professorer anklages for å ha mobbet kollegaer i en årrekke

To granskinger ved Lunds universitet fant to professorer skyldig i mobbing.

Bak idyllen har det stormet ved Lunds universitet.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): Det stormer ved Naturvitenskapelig fakultet på Lunds universitet. Like før helgen kunne avisa Sydsvenskan fortelle at alle ansatte ved en avdeling hadde fått tilbud om profesjonell hjelp på grunn av en konflikt som har herjet observatoriet ved universitetet i lang tid.

Sydsvenskan rapporterte om saken allerede i september. Nå hadde konflikten tatt et steg videre ut i offentligheten. Den har nådd spaltene i tidsskriftet Nature, som også navngir to kjente professorer som anklages for mobbing av kollegaer.

— Det er naturligvis ikke til noen stor hjelp for arbeidet som pågår der, sier rektor Erik Renström til avisa.

Så hva skjer ved det svenske universitetet?

Avviser anklager i gransking

Da Sydsvenskan først fortalte om saken i september, kunne de vise til en arbeidsmiljøundersøkelse som konkluderte med at ansatte ved fakultetet var blitt mobbet og behandlet krenkende gjennom flere år. De to professorene hadde bygd opp en uformell maktstruktur, skrev avisa.

De kunne også fortelle at professorene, på grunn av konflikten, var nektet tilgang til arbeidsplassen uten spesiell tillatelse.

Nå kan Nature fortelle om to uavhengige granskinger, bestilt av Lunds universitet i 2020. Disse skal begge ha konkludert med at to astronomer ved universitetet har diskriminert og mobbet kollegaer. Granskingene skal ha kommet i gang etter klager ikke bare mot de to, men også mot universitetet, for sviktende oppfølging.

Anklagene om mobbing retter seg mot professorene Sofia Feltzing og Melvyn Davies. Granskingene konkluderer med flere tilfeller av viktimisering og diskriminering av andre ansatte, alt brudd på svensk arbeidsmiljølov.

Mens Feltzing ifølge Nature avviser noen av anklagene, avviser Davies alle funnene fra granskingen. De sier begge at de jobber for å bedre arbeidsmiljøet og viser til at advokater ved universitetet skal ha avvist å forfølge saken, på grunn av mangel på beviser. Feltzing skal også ha sendt inn formelle klager på både lederen av observatoriet ved universitetet og lederen av instituttet for astronomi og teoretisk fysikk, som observatoriet er en del av.

«Verbal aggressivitet, en frekk tone»

Nature har snakket med både tidligere studenter og ansatte, samt en tidligere instituttleder som beskriver det som et problem med «serie-trakassering».

En tidligere postdoktor forteller at han anklaget Feltzing og Davies for mobbing av seg selv og medstudenter i 2018 og at det for hans egen del endte med at han droppet ut av astronomien.

De viser også til en arbeidsmiljøundersøkelse fra mai 2020, som omfattet intervjuer med samtlige 49 ansatte ved observatoriet. Ifølge rapporten forteller ansatte om to seniorprofessorer som kontroller avdelingen gjennom «verbal aggressivitet, en frekk tone, kontroll over ansatte, uberegnelighet og støtende oppførsel».

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Ingen blir navngitt, men det var bare tre seniorprofessorer ved observatoriet, Feltzing og Davies var to av dem.

Ifølge rapporten sa 70 prosent av de ansatte at det hadde vært trakassering eller mobbing.

— Innholdet i rapporten som kom allerede i mai, var alarmerende, det fikk likevel ikke alarmklokkene til å kime, sier masterstudent Colin Carlile ved observatoriet til Nature.

Ansatte med protestbrev til rektor

Mens Davies på grunn av saken er flyttet til en annen del av universitet, ventes det at Feltzing skal tilbake til observatoriet, skriver Nature.

Flere er skeptiske. Tidsskriftet siterer blant annet et protestbrev signert av 11 ansatte, adressert til rektor Erik Renström, der det heter at «å insistere på en reintegreringsplan for en trakasserer uten å ta sikkerheten og bekymringene til ofrene på alvor, setter astronomien (ved Lund) i fare for å kollapse».

Rektoren skriver i en mail til Nature at «tidligere, tydeligere og mer robuste tiltak hadde vært ønskelig og ville sannsynligvis ha spart mange for mye lidelse». Han forteller også at de vil ha inn en person for å overvåke professorens reintegrering ved observatoriet.

Powered by Labrador CMS