Prorektor Frode Eika Sandnes håper på en bedre prosess rundt tildeling av forskningsmidler neste år, men er fornøyd med at FoU-utvalget endelig har konkludert. Foto: Tove Lie

Sosialforsk tok storeslem i forskningsmidler

Tre prosjekter fra lærerutdanningen ble strøket og fikk ingenting, mens Sosialforsk fikk en solid økning da Utvalget for forskning og utvikling (FoU) ved HiOA endelig delte ut årets forskningsmidler.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

3,6 millioner kroner sto ufordelt etter FoU-utvalgets møte 25.april, men i ettermiddag klarte omsider utvalget å komme fram til en fordeling, etter til dels store diskusjoner.  De reduserte antall prosjekter som får midler fra ni til seks og gjorde relativt store endringer i forhold til den opprinnelige innstillingen.

LUI var ikke sterke nok

Tre prosjekter fra Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI) som var innstilt med en sum på til sammen 852.000 kroner ble kuttet helt, mens Sosialforsk, som var innstilt med 210.000 kroner vil få 762.000 kroner. Det eneste prosjektet fra LUI som nå er igjen er Talmus (Teaching and Learning in Multicultural Societies). 
Prorektor Frode Eika Sandnes legger ikke skjul på at det var til dels store diskusjoner i utvalget, men han er fornøyd med endelig å ha foretatt tildeling av penger til de såkalte sterke grupper ved høgskolen.
— Hvorfor kuttet dere i pengene til forskning ved LUI?
— Begrunnelsen er at de ikke oppfyller kriteriene som er satt. De er ikke sterke miljøer i forhold til det de har produsert og bredden i det de har gjort, sier prorektor Sandnes. 

Sosialforsk var undervurdert

— Og begrunnelsen for å øke bevilgningen til Sosialforsk med over 500.000 kroner i forhold til innstillingen? 
—Sosialforsk representerer et sterkt miljø, og kanskje det eldste forskningsmiljøet ved høgskolen. De publiserer mye og har en høy kompetanse. De søkte også opprinnelig om 900.000 kroner, og vi mente det var for stort sprik mellom søknadsummen og innstillingen på 210.000 kroner, sier Sandnes.
— Betyr dette at de eksterne representantene som har gjort innstillingen ikke har skjønt kriteriene eller gjort en god nok jobb?
— De eksterne har nok undervurdert Sosialforsk. Når det er sagt er utvalget enige om at vi må sørge for en bedre prosess neste gang. Vi er også innstilt på å videreføre prosjektet og håper at høgskolestyret sier ja til det. Utvalget har også vært igjennom en læringsprosess her, sier prorektoren.

Journalistikk og mediefag får ingenting

Khrono har tidligere omtalt hvem som publiserer mest ved HiOA, og der var det Institutt for journalistikk og mediefag som var den suverene vinneren, med professor Rune Ottosen i spissen.  Dette forskningsmiljøet hadde også en opprinnelig søknad på 900.000 kroner, men var ikke innstilt til å få noe som helst.
— Endret dere på innstillingen og bevilget penger til journalistikk- og medieforskerne også nå da?
— Nei, de har ikke fått noe, men vi hadde en diskusjon på det også. Vi syntes imidlertid det ble for problematisk å gjøre noe med dette nå, og kom fram til at hvis vi skulle legge til nye prosjekter så ville vi måtte ha en helt  ny behandlingsrunde. Det var lettere for oss å fjerne prosjekter enn å legge til, sier Frode Eika Sandnes. Men han legger til at han har veldig sansen for det sterke forskningsmiljøet på journalistikk og mediefag.
— Vi oppfordrer de veldig om å søke igjen neste år, sier han.

Luft under vingene til Sosialforsk

Forskningsleder Ira Malmberg-Heimonen ved Sosialforsk tror nesten ikke det hun hører da Khrono ringer for å høre hva hun synes om at de likevel får nesten så mye penger som de opprinnelig søkte om.
— Dette var overraskende, men helt supert! Når de krympet bevilgningen helt ned til 210.000 kroner i innstillingen har vi gått rundt og lurt på hvordan vi i det hele tatt skulle få gjennomført noen særlig. Men hvis det du nå sier stemmer, så kan vi gjennomføre planene våre og bygge videre på de store prosjektene vi allerede ahr satt i gang. Vi kan ansette stipendiater og en koordinator som kan administrere alle prosjektene. Vi får rett og slett luft under vingene, sier hun.

De tre prosjektene som ble kuttet helt var søknadene fra Hilde Hiim, Olav Eikeland, Eva Swencke (innstilt til 305.000 kroner), fra Anne Birgitta Nilsen (innstilt til 317.000 kroner) og  Rolf Fasting og Adam Vogt(innstilt til 230.000 kroner).  

Fordelingen som ble vedtatt:

Fak/inst

Faggruppe/forskningsgrupper

Beløp

HF

Aldring, helse og velferd og (Re)habilite­ring – individ, tjenester og samfunn

685.000

HF og TKD,

3 in­sti­tutt

Kliniske intervensjoner og Medisinsk teknologi

732.000

TKD

Network and System Administra­tion og Universal Design of Information and Communi­cation Techno­logies.

350.000

LUI

TALMUS

500.000

SAM

Barneliv og profesjons­utøvelse.

571.000

SAM

Sosial­forsk

Welfare, health and social participation: Building a research base for the promotion of effective welfare pravtices

762.000

SUM

 

3.600.000

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS