Dødsfall

Rapport: Nord universitet skulle aldri godkjent turen som endte med dødsfall

Hadde den ansvarlige ved Nord universitet lest turplanen, ville den aldri blitt godkjent, ifølge arbeidsgruppen som har undersøkt ulykken der en 22 år gammel student døde.

Et bilde av bratte fjell, delvis snødekt, og store fjellvann, med blå himmel og spredt skydekke. Innfelt et bilde av Kaisa Wiens på tur med sekk i snøvær.
Hermannsdalstiden, her fotografert en finværsdag i august 2023, er den høyeste toppen på Moskenesøya, og var også et av turmålene til Kaisa Wiens under fjellturen i Lofoten. Det hadde ikke universitetet fått med seg da det godkjente turen.
Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ble det kjent at politiet henlegger dødsfallet til den kanadiske utvekslingsstudenten Kaisa Wiens, etter å blant annet ha undersøkt om Nord universitet kan holdes strafferettslig ansvarlig.

Wiens ble funnet omkommet 12. oktober i fjor etter at hun ikke møtte turfølget sitt til avtalt sted og tid etter en tur alene i fjellene helt sør i Loften.

Men samtidig som politiet henlegger saken, peker en arbeidsgruppe som har gått gjennom ulykken for Nord universitet, på at den aktuelle turplanen aldri skulle vært godkjent. 

I rapporten skriver den eksternt ledede arbeidsgruppen at den turansvarlige på grunnlag av tidligere dialog med studenten hadde en forståelse av at turen hennes skulle gå til turisthytten Munkebu, hvor hun skulle være i ro, i tråd med retningslinjene.

Arbeidsgruppen har bestått av en vitenskapelig ansatt og en jurist ved Nord universitet, samt sikkerhetssjefen. Leder for gruppen var André Horgen, dosent i friluftsfag ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Godkjente plan som brøt med retnings­linjene

Ifølge rapporten legger universitetets retningslinjer opp til en tur i skogsterreng med presenning i stedet for telt, nettopp for å unngå at studentene oppsøker høyfjellet. Hytteovernatting er også en mulighet, og i begge tilfeller er meningen at studentene skulle «holde seg i ro, ikke bytte leirplass». 

I forkant av turen måtte alle studenter levere feltkort der de redegjorde for turen de hadde planlagt, samt risikovurderingene knyttet til turen. Da den forulykkede studenten leverte sitt feltkort, som ble godkjent av universitetet, var ikke planen lenger å gå bare til turisthytten, men å fortsette opp i fjellene, på en tur som beskrives som meget utfordrende på Alltrails.com.

I rapporten understrekes det at turen beskrevet på feltkortet ikke var den samme turen som de hadde diskutert tidligere.

«Dette medførte at tur-ansvarlig ikke så nøye nok på Wiens´ «Risk assessment» og feltkort. Han avdekket dermed ikke at Wiens´ reviderte turplan brøt med retningslinjene», skriver arbeidsgruppen.

«Dersom tur-ansvarlig hadde fanget opp at Wiens´ plan innebar så vidt mye forflytning, i relativt krevende fjellterreng, hadde han ikke godkjent turplanen til Wiens.»

Khrono har forsøkt å komme i kontakt med den turansvarlige, men har fått beskjed om at alle henvendelser skal gå via kommunikasjons­avdelingen. Kommunikasjonssjef Nina Kjeøy ved Nord Universitet sier at de av hensyn til vedkommende ikke ønsker å videreformidle kontakt.

Arbeidsgruppens leder, André Horgen, sier til Khrono at den turansvarlige er blitt forelagt den delen av rapporten som omhandler ham, og har bekreftet at han kjenner seg igjen i det som står om hans rolle i rapporten.

Et kart som med røde trekanter som viser delmålene for turen.
Den turansvarlige hadde inntrykk av at Wiens bare skulle gå fra startpunktet ved den røde trekanten nederst og opp til Munkebu, merket omtrent midt i kartet. Men turplanen som ble levert og godkjent videre opp til Hermannsdalstinden og ned til Vindstad før fergen skulle ta henne med tilbake til Reine.

To andre studenter fikk turplan avvist

I rapporten vises det til at to andre studenter ikke fikk godkjent sine turplaner på grunn av henholdsvis fare for snø i Øvre Dividal nasjonalpark, ved riksgrensen like ved Narvik, og dårlig mobildekning i Jotunheimen.

I begge tilfeller førte den manglende godkjenningen til at studentene endret planene sine.

Arbeidsgruppen skriver videre at den turansvarlige, som har rundt 30 års erfaring med å gjennomføre slike turer, sier det de senere årene har vært utfordrende å tøyle studentenes utforskertrang.

— Hvilket ansvar har dere i denne saken?

— Vi har ansvar for å ha rutiner på plass for studieprogram med forhøyet risiko. Og vi har ansvar for å følge rutinene våre, svarer prorektor for utdanning, Levi Gårseth-Nesbakk per e-post.

— Hvorfor godkjente den ansvarlige en turplan som han, slik det fremstår i rapporten, ikke hadde lest?

— Når vi avdekker at vi har en svakhet i rutinene våre, eller i oppfølging av rutiner, så må vi sikre et bedre system. Det er ingen enkeltansatte som har ansvaret for at sikkerhetsrutinene til Nord universitet er gode nok. Det er det ledelsen ved universitetet som har. Det er vårt ansvar å sørge for at systemet rundt sikkerhet er godt nok, skriver prorektoren.

Han legger til at målet med arbeidsgruppen har vært å vurdere sikkerhetsrutinene på nytt i lys av det som har skjedd, noe han omtaler som en viktig del av evaluerings- og oppfølgingsarbeidet. 

— Det er ikke vår, eller arbeidsgruppens, oppgave å plassere skyld.

Har innført tiltak

På spørsmål om ikke utforskertrangen den ansvarlige beskriver burde ført til grundigere kontroller av turplanene, heller enn å basere seg på inntrykk fra tidligere samtaler, svarer han at studentene på friluftsstudiet har en generelt høy utforskertrang og at studiet har læringsaktiviteter med forhøyet risiko. Derfor har de også sikkerhetsvurderinger og -rutiner. 

Portrett av prorektor Levi Gårseth-Nesbakk med hav i bakgrunnen
Levi Gårseth-Nesbakk er prorektor for utdanning ved Nord universitet.

— Ulykken og rapporten vi har bedt om avdekker at vi har en svakhet i oppfølring av rutinene våre. Det å miste en student er det verste som kan skje. Nå må vi sørge for å få en bedre oppfølging på plass.

— Har dere innført nye tiltak for å unngå at dere igjen godkjenner aktiviteter som strider mot egne retningslinjer?

— I etterkant av ulykken har vi sett på organiseringen og rammene for soloturen. Ett tiltak som allerede er bestemt, er en strammere organisering av turen. Fremover vil det kun bli tillatt med en camp. Vi åpner ikke for muligheten til å forflytte seg.

Gårseth-Nesbakk forteller at de nå skal jobbe med anbefalingene i rapporten.

— Det er viktig at dette arbeidet gjøres grundig. Anbefalingene går både på studieprogramnivå og på systemnivå, og vi har ikke ale svarene på hvilke endringer vi gjør nå. dette vil vi jobbe med fremover.

Turen var arbeidskrav

Den kanadiske utvekslingsstudenten ble funnet omkommet i Moskenes etter at hun ikke dukket opp på avtalt sted til avtalt tid etter en tur alene i fjellene.

Turen var en del av arbeidskravet for å få fullført kurset Praktisk friluftsliv, som Wiens tok ved universitetets campus på Levanger. Wiens hadde planlagt å bruke tre dager på turen fra Sørvågvatnet, via Munkebu og Hermannsdalstinden, og ned til Vindstad. Derfra skulle hun ta fergen tilbake til tettstedet Reine fredag kveld, der hun skulle møte turfølget sitt igjen.

Dårlig vær og krevende terreng

Det skal ha vært dårlig vær i området, ifølge NRK. Fredag kveld ble hun meldt savnet. Dårlig vær og mørke gjorde at det kun ble søkt med redningshelikopter fredag kveld og natt til lørdag. Lørdag ble hun funnet omkommet.

«Avdøde ble funnet i bratt terreng... ...vi har ingen informasjon som tilsier annet enn at dette er en tragisk ulykke.» skrev Nordland politidistrikt på sine pressesider.

Til Lofoten-Tidende uttalte politistasjonssjef Ketil Finstad-Steira at hun «mest sannsynlig har falt et betydelig antall meter.»

Politiet omtalte henne på sine pressesider som en «kvinnelig turist» som var «i god form, tur- og fjell vant og har utstyr til å ferdes i fjellet.»

En lokal kjentmann Khrono snakket med etter dødsfallet, Kjetil Rørtveit Arntzen, omtalte terrenget Wiens gikk som det mest krevende vi har i Norge.

— Å gå opp der, på kvelden, i oktober, i dårlig vær, det er galskap, sa Arntzen til Khrono

— Går du ut der i dårlig vær, så skal det lite til før det går galt.

Khrono har vært i kontakt med de pårørendes bistandsadvokat. Hun har så langt ikke hatt anledning til å la seg intervjue om saken.

Powered by Labrador CMS