Ole Petter Ottersen, Rektor UIO. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Ottersen anbefalt i Göteborg

Styret ved Göteborgs universitet skal ha fått klar anbefaling om å ansette Ole Petter Ottersen som ny rektor. Endelig beslutning blir tatt i januar.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den såkalte «hörandeforsamlingen» ved Göteborgs universitet har intervjuet to kandidater til rektorstillingen ved universitetet. I går kveld ble det ifølge Uniforum kjent at forsamlingen anbefaler med 38 stemmer for Ottersen og 23 for motkandidaten Eva Wiberg, prorektor ved Lunds universitet, styret for universitetet å tilsette dagens UiO-rektor Ole Petter Ottersen i jobben.

Selve intervjurunden med de to kandidatene skjedde forrige torsdag. Ifølge brevet fra forsamlingen, som Uniforum har fått tak i, går det fram at Ottersen imponerte forsamlingen både med visjoner og planer for universitetet. De skal også trekke fram at han viste et tydelig lederskap og at han har en god merittliste både på lederstillinger og egen forskning. 

Opprinnelig tre kandidater

Opprinnelig var det tre rektorkandidater i finaleheatet om å bli ny rektor ved Universitetet i Göteborg. De tre var Eva Wiberg, prorektor ved Lunds universitet, Peter Aronsson, prorektor ved Linnéuniversitetet og Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo.

— De er alle tre veldig høyt kvalifiserte rektorkandidater med erfaring i å lede store akademiske organisasjoner, sa styreleder ved Göteborgs universitet, Cecilia Schelin Seidegård, i en melding, seint i forrige uke.

I midten av desember ble det klart at Peter Aronsson trakk søknaden sin. Han hadde funnet ut at det ville bli for vanskelig å flytte til Göteborg, og at ukependling ville bli for krevende.

Wiberg professor i italiensk

Ifølge en presentasjon ved universitetet er Eva Wiberg prorektor og stedfortredende rektor ved Lunds universitet. Hun har ansvar for utdanning, kvalitetsarbeid og internasjonalisering. Wiberg er professor i italiensk og disputerte i Lund i 1997 på tospråklighet hos svensk-italienske barn.

Eva Wiberg har stor internasjonal erfaring og har blant annet vært generaldirektør for det globale samarbeidsorganet Universitas 21. Hun vokste opp i Italia og har drevet sjukamp på elitenivå.

Ottersen medisinprofessor

UiO-rektor Ole Petter Ottersen blir presentert på denne måten:

Han er professor i medisin og disputerte i Oslo i 1982. Ole Petter Ottersen har drevet mange store nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter. Han har også hatt flere internasjonale tillitsverv, for eksempel som sakkyndig i en rekke universitetsvurderinger. Ole Petter Ottersen har to æresdoktorater, ved Universitetet i Kuopio i Finland og Doctor École normale supérieure i franske Lyon. Han er intressert i kunst og elsker å løpe både i skogen og på fjellet.

Regjeringen ansetter

Til sjuende og sist er det regjeringen i Sverige som ansetter universitetsrektorer. I januar skal styret ved Göteborgs universitet avgjøre hvem av disse to de vil anbefale regjeringen å ansette: Ole Petter Ottersen eller Eva Wiberg. 

Opprinnelig var det 16 kandidater til rektorstillingen i Göteborg, ni av dem har ifølge universitetets hjemmeside vært inne til intervju. 

Ny rektor skal etter planen tiltre 1.juli 2017.

Ole Petter Ottersen er ferdig med sin andre rektorperiode ved Universitetet i Oslo 31.juli 2017. 

Også foreslått på KI

Ottersen har også blitt foreslått som rektorkandidat ved Karolinska Institutet. Der har de kommet noe kortere i ansettelsesprosessen, og det er ennå ikke lagt ut noen framdriftsplan på ansettelsesprosessen etter at det ble utnvent ny styreleder i slutten av november.

Da Khrono første gang skrev om at avtroppene rektor ved Universitetet i Oslo kunne være aktuell til to ulike rektorstillinger i Sverige svarte han blant annet dette: 

— Jeg har mulighet til å gå tilbake til forskningen, men nå er det altså to aktuelle jobber i Sverige som er interessante.

Göteborgs universitet er et breddeuniversitet, ikke så ulikt Universitetet i Oslo. Rektorperioden er på seks år. 

Les også: UiO-rektor Ottersen foreslått til to toppstillinger i Sverige

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS