Høgskolelektor Georg Inge Iversen Panzer stiller til valg som rektor ved Høgskolen i Molde. dermed er det fire kandidater i rektorvalget. Foto: Arild J. Waagbø

Se rektordebatten i Molde

Tirsdag klokken 13.00 legges det opp til at ansatte og studenter kan stille spørsmål til rektorkandidatene ved Høgskolen i Molde spørsmål. Utspørringen kan du følge her.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at høgskolelektor Georg I.I. Panzer meldte seg på i kampen er det nå fire kandidater ved valget til ny rektor på Høgskolen i Molde.

Valget arrangeres i mai fordi sittende rektor Hallgeir Gammelsæter har varslet at han trekker seg til sommeren, to år før rektorperioden utløper.

Les også: Presentasjon av de tre andre kandidatene i Molde

I dag klokken 13 arrangeres det debatt på Høgskolen i Molde. Alle rektorkandidatene ved vårens høyskolevalg – Lise Lillebrygfjeld Halse, Heidi Haavardsen, Steinar Kristoffersen og Georg Panzer – presenterer seg selv, deretter vil ansatte og studenter i Haavelmo auditorium på Molde campus stille kandidatene spørsmål. Ordstyrer er høgskolelektor Odd Anders Bøyum-Folkeseth, som leder valgkomiteen ved høgskolen.

Les også: 

Fra før har tre kandidater meldt seg til det ekstraordinære rektorvalget: førsteamanuensis Lise Lillebrygfjeld Halse ved Avdeling for økonomi og samfunnsvitenskap, dekan Heidi Viviann Haavardsen ved Avdeling for helse- og sosialfag og Steinar Kristoffersen, som er førsteamanuensis ved Avdeling for logistikk.

Jeg er født pansret, og er blitt herdet som advokat. Man kan ikke være for tynnhudet i en slik jobb.

Georg Panzer

Tirsdag 2. mai skal de fire kandidatene presentere seg for ansatte og studenter og la seg utspørre. Valget arrangeres 11. mai, men hvis ingen av kandidatene får mer enn 50 prosent av stemmene blir det en ny valgomgang 23. mai.

Les også: Tre vil bli rektor i Molde

Nå har også høgskolelektor og jurist Georg Panzer meldt seg på i valgkampen. Han lanserte sitt kandidatur i høgskoleavisen Panorama sist uke.

«Har egenskapene som trengs»

Panzer er jurist og tidligere advokat, men har jobbet ved Høgskolen i Molde i sju år, som høgskolelektor ved Avdeling for økonomi og samfunnsvitenskap.

Han sier dette om hvorfor han har meldt seg på i siste liten:

— Det er et ekstraordinært valg som blant annet bunner i mistillit til sittende rektor og problemer i forhold til styret. I denne ekstraordinære situasjonen mener jeg at jeg har de rette egenskapene for å ta over som rektor, sier han til Khrono.

Ikke tynnhudet

I et videointervju med Panorama sier Panzer at erfaringene hans som forretningsadvokat gjennom 15 år har bidratt til at han egner seg for rektorjobben.

— Jeg er født pansret, og er blitt herdet som advokat. Man kan ikke være for tynnhudet i en slik jobb, sa han blant annet i intervjuet.

Panzer viser blant annet til at rektor og høgskoledirektør ikke legger fram viktige saker i samråd med hverandre, noe de skal gjøre etter universitets- og høgskoleloven.

—Dette er noe av bakteppet for at jeg stiller, og i disse tingene kommer ikke jeg til å gjøre feil, sa han til Khrono.

Les også: Jeg melder meg som rektorkandidat

Avventende til fusjon

Et av de store spørsmålene framover blir om Høgskolen i Molde fortsatt skal stå alene, eller vende seg mot NTNU, slik styret har lagt opp til.

Panzer sier at han personlig stiller seg avventende i fusjonssaken.

— Styret har pekt på NTNU, og det er det mest realistiske. Men hvis vi får en ny, seriøs henvendelse fra Høgskulen i Volda, er jeg åpen for å diskutere det også. Jeg vil uansett forholde meg til det styret bestemmer, sier han.

På kollisjonskurs

Sittende rektor og styreleder Hallgeir Gammelsæter har vært på kollisjonskurs med sitt eget styre flere ganger, ikke minst i det krevende spørsmålet om fusjoner og sammenslåinger.  I november i fjor truet han med å gå av dersom styret vedtok at Høgskolen i Molde skulle innlede fusjonssamtaler med NTNU.

Rektoren selv foreslo over bordet at Høgskolen i Molde heller burde fusjonere med Høgskulen i Volda. Forslaget fikk bare rektors egen stemme. Høgskolelektor Ragnhild Michaelsen trakk seg like etter som kandidat til prorektorvervet på grunn av manglende tillit til Gammelsæter.

— Det har vært en prosess for meg, og jeg har gradvis jobbet meg fram til en beslutning jeg er trygg på. Tvilsprosessen var over i helga, på søndag. Hovedgrunnen til at jeg trekker meg er at jeg har lyst til å jobbe med fag, sa Gammelsæter til i mars.

Fredag møtte Gerd Marit Langøy, høgskoledirektør ved Høgskolen i Molde, NTNU-rektor Gunnar Bovim for å snakke om hvordan de eventuelt skal gå frem i forbindelse med en mulig sammenslåing.

Molde-direktør på møte med NTNU

Sist fredag var direktør ved Høgskolen i Molde,  Gerd Marit Langøy, i Trondheim på møte med NTNU-rektor Gunnar Bovim for å snakke om hvordan de eventuelt skal gå frem i forbindelse med en mulig sammenslåing. Ett av temaene det har vært uenighet om i Molde er mulige fusjonspartnere. 

— De holder på å vurdere sin egen struktur inn mot sitt styremøte i juni, og i den forbindelse er dette en aktuell problemstilling, sier Bovim til Universitetsavisa.

Det var Høgskolen som hadde bedt om møtet. Bovim påpeker at en sammenslåing ikke er noe som diskuteres fra NTNUs side, og han understreker at det ikke er aktuelt for ham å fremme noe forslag for NTNU-styret om fusjon med Høgskolen i Molde uten at det er et ønske om dette i fagmiljøer på NTNU.

Avtroppende rektor i Molde, Hallgeir Gammelsæter truet tidligere i år med å trekke seg dersom høgskolestyret i Molde vedtok fusjonssamtaler med NTNU. Gammelsæter var ikke tilstede på fredagens møte, opplyser UA.

Les også:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS