Tidligere håndballspiller og gymlærer Lars Tore Ronglan er ny rektor ved Norges idrettshøgskole. Foto: Siri Ø. Eriksen

Ronglan ny rektor

Lars Tore Ronglan er valgt til ny rektor ved Norges idrettshøgskole. Uten motkandidat.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag 23. mars var det valg av nytt rektorat ved Norges idrettshøgskole (NIH). For tredje valg på rad var det bare én kandidat til rektorstillingen. Nåværende prorektor Lars Tore Ronglan (55) ble valgt til rektor, og Elin Kolle (39) ble prorektor for perioden august 2017 – august 2021.

— Jeg skulle gjerne sett at flere stilte til valg her, slik at man kunne hatt et reelt valg, sier Ronglan til Khrono.

— Dere er ikke alene om velge rektor med kun én kandidat. Hva tenker du om det interne demokratiet rundt dette?

— Jeg tenker at Idrettshøgskolen er relativt små i den sammenheng. Det burde være enda større muligheter til å finne flere rektorkandidater på de store universitetene, sier han. 

Vil ikke ha ansatt rektor

Jeg skulle gjerne sett at flere stilte til valg her, slik at man kunne hatt et reelt valg

Lars Tore Ronglan

Til tross for lav valgdeltagelse og få kandidater er høgskolens styre klar på at de ikke ønsker å endre ledelsesmodell fra valgt til ansatt rektor. 

— Nei, styret har diskutert dette to ganger og vært klare på at man ønsker valgt rektor, sier Rognlan. 

Lars Tore Ronglan (55) er professor i idrettssosiologi. Han har tidligere vært leder for Seksjon for coaching og psykologi. Hans prorektor Elin Kolle (39) er førsteamanuensis ved Seksjon for idrettsmedisinske fag. 

Valgdeltakelse

Ifølge hjemmesidene til Idrettshøgskolen mener de at valgdeltakelsen var relativt lav. 41 prosent av de ansatte og 4 prosent av studentmassen ved NIH stemte ved valget - 8,6 prosent av disse (10 personer) stemte blankt.

Og hva er det første den nye rektoren skal starte med til høsten? 

— Jeg er så heldig å få åpne et fullstendig rehabilitert campus. Vi har pusset opp lokalene våre fra 1968, sier Ronglan. 

Et privilegium

Idrettshøgskolen er også høyt rangert. Academic Ranking of Word Universities rangerer NIH som nummer fire av 360 idrettsutdanninger i verden, og de er best i Norden.

— Det er rett og slett et privilegium å få lov til å ta over ledelsen både når det gjelder rangeringer, nyrestaurert bygg. Og ambisjonene om å fortsette det gode arbeidet og strategien, ligger klar, sier Ronglan. 

Norges idrettshøgskolen takket nettopp nei til fusjon med Universitetet i Oslo, men har vedtatt et bredere samarbeid med universitetet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS