Professor Karl Øyvind Jordell er fornøyd med at regjeringen vil bruke ti millioner på å rekruttere flere til å bli lærere, men tror ikke tiltakene holder for åd emme opp for lærermangelen framover.

Penger er bra, lærere mangler

Rekruttering. 10 millioner i revidert nasjonalbudsjett til rekruttering av lærere er bra, men vil ikke løse dagens utfordringer, mener professor på Universitetet i Oslo, Karl Øyvind Jordell.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Khrono refererer fra en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet at Regjeringen foreslår 10 millioner kroner til tiltak som kan bidra til å styrke rekruttering til grunnskolelærerutdanningen for trinn 1 – 7. Det er godt nytt, det er på de laveste trinnene vi mangler lærere. De høyere trinnene dekkes godt opp av andre lærerutdanninger, det er ikke der vi vil få mangel.

I en annen pressemelding enn den som refereres i Khrono, foreligger nå de offisielle tallene for virkningen av lærernormen i neste skoleår. Som ventet dokumenteres det at normen primært er et tiltak for de sentrale deler av Østlandet, sekundært for større byer og forstadskommuner, på bekostning av utkantene:

140 kommuner får mindre enn en stilling hver.

Det er ikke nok med de 10 millionene til rekruttering - man må også få tak i lærere.

Karl Øyvind Jordell

Fra og med Sogn og Fjordane og nordover det bare fire kommuner som får midler tilsvarende mer enn 10 nye stillinger: Ålesund (31), Trondheim (53), Bodø (16) og Tromsø (54).På Vest- og Sørlandet er det bare en enkelt landkommune som ikke er forstad til større by som får mer enn 10 stillinger, nemlig Lyngdal (16), men det er kanskje Farsund?. Bergen (inkl Os og Askøy) får 117, Stavanger/Sandnes får 88, Haugesund/Karmøy får 31, Kristiansand får 51, Arendal får 14.

Skien/Porsgrunn får 40, fire byer i Vestfold får 15-20 hver, Drammen/Nedre Eiker får 54, Ringsaker og Elverum får 10 hver, de fire byene i Østfold får 12-24 hver.

Bærum får 92, og i Akershus for øvrig er det 8 kommuner som får flere enn 10, på topp er Lørenskog med 26; Oslo får 495.

Problemet er at det ikke står lærere uten stilling i kø for å fylle disse stillingene, og de som utdannes nå i sommer, går i utgangspunktet med til å fylle stillinger etter lærere som går av med pensjon. Dermed vil alle stillingene i sentrale strøk måtte fylles av lærere på mindre sentrale steder, som ønsker å flytte på seg. Det er i denne forstand at normen virker på bekostning av utkantene. At utkantene ikke får nye stillinger, har den naturlige årsak at man der allerede har små klasser.

Satt på spissen kan resultatet bli at stillinger i det sentrale østlandsområdet fylles av lærere fra de 140 kommunene som får mindre enn en stilling. Hvordan det i realiteten går, vil vi se i desember, når grunnskolestatistikken foreligger. Da vil utdanningspolitikere fra alle partier briljere med ulike former for ansvarsfraskrivelse. Følg med, følg med!

I mellomtiden kan statsråden forberede lærerutdanningsinstitusjonene på en ordning som vil tvinge seg fram, og som bør iverksettes allerede i sommer, nemlig å fylle alle plassene på lærerutdanningene for trinn 1-7, selv om noen søkere ikke får den firer i matte som de hadde ventet å få da de søkte. Det er ikke nok med de 10 millionene til rekruttering - man må også få tak i lærere.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS