campus øst

Rice kombinerer gjerne rektorjobben med surfing. Nå kan han få sjansen

Brettforbundet vil bygge surfeanlegg på NMBUs campus. Rektor Curt Rice ønsker ideen velkommen.

Her på Campus Øst ved NMBU vil Brettforbundet bygge surfeanlegg.
Publisert

Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) er i gang med å finne ut hva de skal gjøre med Campus Øst. Der har de rundt 200.000 kvadratmeter i bruttoareal som kan utvikles. Det er på størrelsen med Bjørvika. Her vil Brettforbundet bygge surfeanlegg. Ås avis omtalte planene først.

Rektor Curt Rice ler når han får høre hvorfor Khrono ringer. Han kjenner godt til ambisjonene.

— Får jeg muligheten til å kombinere rektorgjerningen med å lære å stå på surfebrett så syns jeg det hadde vært kjempespennende, sier han.

For det kanskje ikke alle visste er at han selv er en habil vindsurfer. Men vanlig surfing har han ikke knekt koden på - enda.

— Jeg har aldri fått det til. Så det hadde vært interessant å prøvd, erkjenner han, og understreker at alle ideer er velkomne i den fasen de i nå.

— Fra spøk til alvor så er vi i en fase med «brainstorming». Dette er et veldig innovativt forslag. Det er morsomt å se at det kommer inn masse forslag til området, så skal vi sile ut alternativene etter hvert.

Første i sitt slag

Planene til Brettforbundet høres kanskje luftig ut, men det har vært jobbet med dette i flere år allerede. Da de ble kjent med Campus Øst ved NMBU, forsto de at dette var et perfekt sted for et slikt anlegg - det første i sitt slag i Norden.

— Vi ser for oss et fullt aktivitetssenter med surfebasseng i hjertet. Du kan bygge det på så mange måter. Man kan ha tilbygg med restaurant, tribuner, konferanserom, andre aktiviteter som skateboard, beachvolleyball, lekeplass, klatrevegg og enda mer, forteller Sondre Hylland, arrangement- og anleggsansvarlig i Brettforbundet.

Sondre Hylland er arrangement- og anleggsansvarlig i Brettforbundet. De har nå funnet drømmeplassen til å bygge Nordens første surfepark.

Han har selv vært i England for å se på et tilsvarende anlegg og finne inspirasjon. Et surfepark som dette vil si et stort basseng med maskiner som lager bølger, og prislappen på Ås ser de for seg blir på mellom 300 og 350 millioner kroner. Hylland trekker frem flere andre idrettsanlegg til større kostnader. Som ny svømmehall i Bodø til en ramme på 363 millioner kroner. Eller ny hoppbakke i Trondheim til 1,25 milliarder kroner.

— I motsetning til en hoppbakke kan dette bli et anlegg for alle. Du kan ha verdens beste surfer til venstre i bassenget og fylle rekken helt ut med en ti år gammel jente ytterst til høyre på lavest vanskelighetsgrad. Prislappen er som er mindre svømmehall og bør ikke være avskrekkende når man ikke har et lignende anlegg, mener Hylland.

Med å definere anlegget som idrettsanlegg ser de for seg å finansiere det med offentlige tilskudd. Kommunalt bidrag, stiftelser, spillemidler og så har de jobbet med å få dette som et prioritert anlegg hos Norges idrettsforbund.

— Dette kan bli et aktivitetstilbud for alle de som ikke finner seg til rette i andre lagsporter. Under pandemien så vi for eksempel på skateboard at aktiviteten blomstret. Der doblet vi medlemstallet til over 1500.

Ekstra pluss for NMBU

Campus Øst er fortsatt kun i en forslagsfase. Alle ideer er åpne. Rektor Rice har tidligere luftet idé om hotell. Noe Brettforbundet også ser for seg at private kan friste seg til å bygge i nærheten av et slikt anlegg.

— Dette vil tiltrekke internasjonal turisme. Som igjen vil tjene hele regionen, sier Hylland.

— Hva kan NMBU få ut av dette?

— Vi har linket det litt inn mot studier. Det kan forskes på energien i bølgene. Og så er jo bærekraft et viktig element. Si det er åpent åtte måneder i året. Når vannet da fryser så kan man kanskje ha skøytebane over for flerbruk. Eller man kan bruke vannet til å produsere snø og lage langrennsløyper. Studenter kan ha deltidsjobber på anlegget. Så vil det trekke folk til Ås og Follo-området, slår Hylland fast.

NMBU har engasjert to arkitektteam til å utarbeide mulighetsstudier for framtidig utvikling av campus øst. Det her her forslag, som Brettforbundet sitt, kan meldes inn.

- Utvikling av campus er et langsiktig arbeid, og Ås kommune har sagt seg positive til å bidra til utvikling av dette området. Eiendomsavdelingen ved NMBU har engasjerte studenter i Urban Lab NMBU til å gjennomføre medvirkningsaktiviteter, forteller arkitekt Kristin Kreul til NMBUs hjemmesider.

Powered by Labrador CMS