De falske universitetene

Saddams Husseins personlige lege knyttes til falskt universitet

Dr. Ala Bashir står oppført som redaktør for et av Aalborg Academy of Science sine «vitenskapelige tidsskrift». Men han nekter for at det stemmer.

Saddam Hussein og hans tidligere lege, Ala Hussein Bashir.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Khrono kunne forrige uke avdekke hvordan det danske akademiet «Aalborg Academy of Science» har inngått samarbeidsavtaler med flere universiteter, blant annet med amerikanske Kansas State University.

I avtalen med det amerikanske universitetet omtalte akademiet seg som et universitet, selv om danske myndigheter sier at de ikke er det.

Akademiet har blant annet opprettet egne og tilsynelatende fagfellevurderte tidsskrifter. Mannen som tituleres som editorial director for det medisinske tidsskriftet til Aalborg-akademiet, er ingen hvem som helst.

Det er Dr. Ala Bashir. Saddam Husseins tidligere personlige lege gjennom 22 år.

Nekter kjennskap til akademiet

Bashir bor nå i Storbritannia og har blant annet skrevet boka «The Insider» om sin tid sammen med den tidligere irakiske diktatoren og statslederen. Han har også gitt ut bok sammen med tidligere NRK-journalist Lars Sigurd Sunnanå.

Etter at Khrono fredag avslørte at Aalborg Academy of Science i realiteten er et enkeltpersonforetak og tidligere pizzarestaurant i Fredrikshavn, har den tidligere The Guardian-journalisten Brian Whitaker og nyhetsnettsted Al-bab.com vært i kontakt med Ala Bashir.

På e-post svarer Ala Bashir at han ikke er en del av akademiet.

— Jeg er ikke et medlem av Aalborg Academy i Danmark og ikke i den redaksjonelle komiteen til «Journal of Medical Sciences», skriver han til Al-bab.com.

— Sannsynligvis er det et lignende navn. Jeg bor i London, skriver han.

Men det er ingen feiltakelse. Akademiet har på oversikten over det redaksjonelle styret til tidsskriftet publisert både navn og bilde av det som unektelig er Dr. Ala Bashir.

Forsiden på boka Al Bashir skrev i 2005.

— Primært opptatt av å male bilder

Lars Sigurd Sunnanå, tidligere NRK-journalist som kjenner Bashir godt, stiller seg helt uforstående til at Bashir skulle ha involvert seg med det danske akademiet.

— At han skulle tatt på seg en sånn redaktørrolle stiller jeg meg helt uforstående til. Han er primært opptatt av å male bilder, og sekundært av å reise til Qatar og operere som plastisk kirurg, sier Sunnanå til Khrono.

Khrono har forsøkt å komme i kontakt med Bashir selv, men Bashir har ikke svart på e-post.

Khrono har også gjort nye forsøk på å komme i kontakt med akademiets president, Talal Al-Nadawy, men Al-Nadawy har tilsynelatende blokkert nummeret Khrono ringer fra.

Akademiet har på sine nettsider oppgitt et navn til en kontaktperson i Norge, som blant annet er avfotografert under seremonien i Danmark i 2017, der akademiet signerte en avtale med Kansas State University.

Mannen sier til Khrono at han ikke lenger har noe med akademiet å gjøre og at han ikke forstår hvorfor nummeret hans brukes på nettsidene.

Powered by Labrador CMS