SAIH-leder Beathe Øgård fikk avslag på søknaden om universitetsstatus for University Inc. direkte. Foto: Ketil Blom Haugstulen

University Inc. søker akkreditering om å bli universitet

Kvalitetstunt. Er en universitetssøknad bestående av tusen blanke sider godt nok for å kunne bli universitet i Norge? Heldigvis ikke, sier NOKUTs Øystein Lund.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lysaker (Khrono): University Inc., den falske utdanningsinstitusjonen Norsk studentorganisasjon (NSO) og Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) opprettet for å rette søkelys mot useriøse aktører innen høyere utdanning, søker universitetssatus.

SAIH-leder Beathe Øgård besøkte, som et stunt, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) for å overlevere universitetssøknaden: I underkant av tusen blanke sider med en ellers meget pen forside.

Få lav- og mellom-inntektsland har god kvalitets-kontroll, og enda færre har regulerte ordninger.

Beathe Øgård

— Det er veldig i vinden å bli universitet, sier Øgård, og fortsetter:

— University Inc. gir tilgang på høyere utdanning med ekstremt lav kvalitet til en svært høy kostnad. Vi er heldige som har NOKUT her i Norge. Få lav- og mellominntektsland har god kvalitetskontroll, og enda færre har regulerte ordninger.

SAIH-lederen mener det for mange studenter verden over er vanskelig å vite hva som er seriøse og useriøse aktører, og at det er urettferdig at det ofte bare er rike og privilegerte som har tilgang på god utdanning.

Blir ikke universitet

SAIH vil ikke bruke av NOKUTs viktige tid til å faktisk overlevere rapporten, men tilsynsdirektør i NOKUT, Øystein Lund, er med på notene og tar seg tid til å snakke med Khrono og avviser dermed University Inc. sin søknad direkte:

— Nei, University Inc. vil ikke få akkreditering som universitet, i og med at søknaden bare inneholder blanke ark, sier han, og fortsetter:

Tilsynsdirektør i NOKUT, Øystein Lund, sier University Inc. ikke vil få akkreditering som universitet. Foto: Siri Øverland Eriksen

— I Norge har vi heldigvis strenge kriterier for hvem som kan tilby høyere utdanning og de må blant annet dokumentere at de tilbyr utdanning på høyt internasjonalt nivå. Studentene skal kunne stole på kvaliteten i utdanningstilbudene som tilbys.

Direktøren forteller at NOKUT støtter alle initiativer som retter søkelys på utdanningskvalitet, som denne kampanjen fra SAIH og NSO.

Slik ser vel 700 sider med godkjent universitetssøknad ut, for OsloMet. Foto: Øystein Fimland

— NOKUT jobber for at alle, både studenter og arbeidslivet, kan stole på at utdanning som tas er godkjent, uavhengig av hvor i verden de er tatt. Derfor deltar vi aktivt gjennom internasjonale organisasjoner og nettverk, som bla UNESCO.

Global konvensjon

Målet til Øgård er at Norge vil være en drivkraft for å få på plass en global konvensjon for godkjenning av høyere utdanning på Unescos generalforsamling i 2019.

— Det vil bidra til å styrke kvalitetssikret utdanning globalt. Per nå finnes det virkemidler, men de er forskjellige og dermed ikke gode nok for å få bukt med useriøse kommersielle institusjoner som University Inc., sier hun.

Se informasjonsvideo om University Inc. under:

Fakta

University Inc.

University Inc. er en falsk utdanningsinstitusjon opprettet av NSO og SAIH for å rette søkelys mot useriøse aktører innen høyere utdanning.

Kampanjen har tre krav:

  1. Increased focus on access to quality higher education in Norwegian development policy.
  2. Increased spending on higher education through initiatives where Norway already are involved (NORHED, NORPART, NORGLOBAL-2).
  3. 15% of the funds for development cooperation from Norway should be earmarked to education by 2020.

Source: University Inc.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS