UiO-knivstikkingen

Saken ventes oversendt til statsadvokaten på nyåret

Knivstikkingen ved Universitetet i Oslo i slutten av august er snart ferdig etterforsket.

To ansatte ble angrepet av en student med kniv i lokalene til Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo.
Publisert

Politiet er nå i avsluttende fase av etterforskningen etter knivstikkingen ved Universitetet i Oslo i slutten av august, og har oppgitt til Oslo tingrett at saken ventes oversendt til statsadvokaten på nyåret. 

Det kommer fram i siste fengslingskjennelse, der den siktede studenten i 20-årene fikk varetektsfengslingen forlenget med nye åtte uker, fram til 9. februar.

I kjennelsen, datert 15. desember, står det at «det som gjenstår av etterforskning primært knytter seg til oversettelse av legedokumenter for en av de fornærmede, samt uttalelses fra hennes psykolog».

Erkjenner ikke straffskyld for drapsforsøk

Studenten ble varetektsfenglset den 26. august etter to dager i forveien å ha gått til angrep på to ansatte ved Universitetet i Oslo. Siktelsen omfatter både drapsforsøk og grov kroppsskade. Studenten erkjenner straffskyld for sistnevnte.

Bakgrunnen for knivstikkingen skal ha vært at studenten nylig hadde strøket på en eksamen ved Farmasøytisk institutt. Det var i samtale med blant andre emneansvarlig om eksamensresultatet at siktede gikk til angrep med kniv.

Studenten har selv erkjent det faktiske hendelsesforløpet inne i instituttets lokaler på Majorstua, og hans forklaringer styrkes ifølge tidligere fengslingskjennelser av andre opplysninger.

Angrepet gikk hardest utover førsteamanuensis og emneansvarlig Ingunn Björnsdottir, som ble stukket 19 ganger.

Den andre av de to fornærmede ble sendt hjem fra legevakten samme kveld som hendelsen skjedde. 

— Støte allmennhetens rettsfølelse

Da siktede ble varetektsfengslet første gang, var begrunnelsen at han kunne forspille elektroniske bevis og påvirke andres forklaring hvis han ble løslatt.

I de siste kjennelsene vises det til vurderingen som ble gjort av retten da siktede fikk forlenget sin tid i varetekt i slutten av september:

«Retten mener det vil støte allmennhetens rettsfølelse dersom siktede løslates. retten viser til at det gjelder en meget alvorlig sak, der to personer er fornærmet. Samtidig har saken fått stor oppmerksomhet i media. En løslatelse vil åpenbart bli alminnelig kjent gjennom mediene, og vil virke støtende» skrev de da.

Siden den gang har det også blitt gjennomført en rettspsykiatrisk undersøkelse av siktede.

Powered by Labrador CMS