UiO-knivstikking

Siktet student varetekts­fengsles i fire nye uker

Studenten er siktet for drapsforsøk og kroppsskade etter knivangrepet på to ansatte ved Universitetet i Oslo (UiO).

Statens Arbeidsmiljøinstitutt holder til i Gydas vei 8 ved Majorstua. 24. august skjedde et knivangrep i lokaler Universitetet i Oslo leier av STAMI.
Publisert

— Politiet har bedt om varetektsfengsling i fire nye uker, og han har samtykket til dette, skriver studentens forsvarer Petar Sekulic i en SMS til Khrono. 

Snart fire uker har gått siden studenten i 20-årene ble siktet for drapsforsøk og kroppsskade i Universitet i Oslos lokaler på Majorstua i Oslo. Bakgrunnen skal ifølge flere kilder NRK snakket med være at den siktede studenten nylig hadde strøket på eksamen. 

Det skal ha vært i en samtale mellom studenten og to ansatte ved Farmasøytisk institutt om eksamensresultatet, at knivstikkingen fant sted. 

En kvinnelig førsteamanuensis i 60-årene ble alvorlig skadd i angrepet, men har siden blitt skrevet ut fra sykehuset. En annen UiO-ansatt i 30-årene ble skrevet ut fra legevakten samme dag som angrepet skjedde. 

Erkjenner ikke skyld for kroppsskade

Dagen etter angrepet, den 25. august, ble studenten varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Begrunnelsen for varetektsfengslingen var at han kunne forspille elektroniske bevis og påvirke andres forklaringer hvis han ble løslatt. 

«Siktede kan forvente en streng straff ved domfellelse og det er etter rettens syn sannsynlighetsovervekt for at siktede vil benytte muligheten til å forspille bevis dersom han nå løslates», skrev Oslo tingrett i fengslingskjennelsen i slutten av august.

Forsvareren uttalte den gang at studenten erkjenner straffskyld for kroppsskade, men erkjenner ikke skyld for drapsforsøk. 

Sekulic opplyser på SMS at han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere på nåværende tidspunkt. 

Går gjennom beredskapen

Angrepet har naturlig nok preget universitetet den siste tiden, og dagen etter angrepet samlet rektor Svein Stølen ansatte og studenter ved institutt for å snakke om hendelsen. 

Det ble også satt i gang et arbeid for å gå gjennom rutinene ved universitetet.

I kjølvannet av angrepet spurte Khrono alle de 21 statlige universitetene og høgskolene om en oversikt over hendelser med vold og trusler begått av studenter mot ansatte siden 2019.

Kartleggingen viste at det var rapportert 73 volds- og trusselhendelser i tidsperioden. Ved UiO var det rapportert om 15 trussel- og voldshendelser. 

Universitetsdirektør Arne Benjaminsen forklarte at de skulle gå gjennom sin egen beredskap og vurdere om de måtte skjerpe sine rutiner. 

Benjaminsen opplyser nå at dette arbeidet vil bli fullført senere i høst.

— Vi er i prosess, og det vil komme en evalueringsrapport litt senere i høst. Den vil danne grunnlag for videre oppfølging, sier Benjaminsen. 

Powered by Labrador CMS