Utdanningskomitémedlem på Stortinget, Nina Sandberg, kaller regjeringens avgiftsøkning for utenlandske studenter for skolepenger. Foto: David Engmo

Sier vekst i visumavgift er en snikinnføring av skolepenger

Skolepenger. Medlem av utdanningskomitéen på Stortinget, Nina Sandberg (Ap), kaller avgiftsøkningen på visum for internasjonale studenter en «snikinnføring av skolepenger», og studentene er enige.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag skrev Khrono at visum-avgiften for internasjonale studenter i Norge ble økt med 65 prosent fra 3200 til 5300 kroner ​fra 1. januar 2018.

Leder i International Students' Union of Norway (ISU), Eric Kimathi, sier at økningen på 65 prosent «ikke er i god tro» og at den kom helt uforberedt.

— Dette er vanvittig, og rett og slett urettferdig overfor internasjonale studenter, sier han.

Nina Sandberg, medlem for Arbeiderpartiet i utdanningskomitéen på Stortinget, reagerer også kraftig:

Færre utenlandske studenter får muligheten til å studere i Norge, og særlig svekkes mulighetene for dem som ikke har mye midler fra før.

Nina Sandberg

— Dette føyer seg inn i et bilde av en regjering som snakker om internasjonalisering, men som i praksis fører en politikk som svekker internasjonaliseringen og dermed kvaliteten på utdanningen.

Sandberg legger til:

— Denne avgiftsøkningen er en type snikinnføring av skolepenger som jeg synes det er underlig at Venstre vil være med på.

Rom for å bli bedre

Selve beslutningen om avgiftsøkningen er gjort av Justisdepartementet, men Sandberg retter kritikken mot Kunnskapsdepartementet som har ansvar for høyere utdanning, herunder studenter og internasjonalisering.

Forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø svarer følgende på kritikken:

— For meg er det viktig at norske universiteter kan tiltrekke seg dyktige studenter fra resten av verden, og at norske studenter får muligheter til å ta hele eller av deler av sin utdanning i utlandet. Det vil jeg fortsatt arbeide for både i regjeringen og overfor institusjonene, sier Nybø (V).

Statsråden fortsetter:

— Som stortingsrepresentant for Venstre la jeg vekt på at flere norske institusjoner må bli flinke til å tilby flere studieprogrammer med undervisning på engelsk. Her mener jeg at det er rom for å bli bedre på mange områder. Samtidig framhevet jeg at internasjonale studenter på campus er viktig både for studiekvalitet og læringsmiljø.

Færre får muligheten

​Sandberg mener at færre utenlandske studenter får muligheten til å studere i Norge, og at mulighetene særlig svekkes for dem som ikke har mye midler fra før.

Hun utfordrer Iselin Nybø selv til å svare for de nye endringene:

— Statsråden bør svare for hvordan en kraftig økning i avgiften på å fornye studentvisum vil stimulere til mer internasjonalisering. Vi i Arbeiderpartiet har allerede påpekt at det under Høyre/Frp- regjeringen har vært en betydelig nedgang i tallet på utenlandske studenter fra utenfor EØS-området, og i sær fra utviklingsland. Denne avgiftsøkningen gjør situasjonen enda verre.

Nybø svarer at hun som minister vil jobbe for å styrke det internasjonale arbeidet i høyere utdanning og forskning ytterligere.

— Regjeringen legger opp til en stortingsmelding om utenlandsstudier og norske studenter i utlandet i Jeløya-plattformen. Det er allerede etablert gode støtteordninger og økonomiske insentiver for utveksling av studenter mellom norske og utenlandske institusjoner.

Les også: Ny stortingsmelding om studenter i utlandet

Studentene enig

Nestleder Anne Helene Bakke i Norsk studentorganisasjon tvitret i retning av skolepenger om saken onsdag:

— Det har økt så brått og såpass mye at man fort kan konkludere med at dette er en erstatning for skolepenger. Det gjør det mindre attraktivt å studere i Norge og blir bare enda et hinder, utdyper hun til Khrono.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS