Plagiat
Sandra Borch: Ble «tatt» allerede for ti år siden
Sandra Borchs masteroppgave ble straffet for tekstlikhet da den ble bedømt i 2014, forteller den avgåtte statsråden.
Den tidligere forsknings- og utdanningsministeren gikk på dagen 19. januar da det ble avslørt at masteroppgaven hennes hadde store tekstlikheter med tidligere oppgaver.
Nå forteller hun åpent om avgangen og plagieringen til NRK og Dagbladet.
Blant annet sier hun at hun i ettertid har fått tilgang til sensuren fra Universitetet i Tromsø og at hun fikk påpakning for plagiat allerede da.
— UiT fant 15 prosent tekstlikhet i min masteroppgave og var gjennom to kontroller fordi jeg var en offentlig person. De trakk meg i karakter for manglende kildehenvisninger, sier Borch til Dagbladet.
— Jeg visste ikke at jeg var «tatt» for plagiat da jeg gikk av, men det hadde ikke endret noe for min del. I 2014 var ikke regelverket så strengt som det er i dag, men du trenger bare å kaste et blikk på oppgaven min så finner man tekstutdrag jeg har kopiert der til og med skrivefeilene er identiske.
Hektisk periode
Borch forklarer snarveiene hun tok med at hun skrev oppgaven i en hektisk periode da hun var leder i Senterungdommen. Hun innrømmer at hun ikke brukte mye tid på oppgaven.
Den tidligere statsråden omtaler kopieringen fra andre oppgaver som slurv og dårlig håndverk, og ber om å bli trodd på at hun aldri mente i jukse.
— Det er ingen tvil om at jeg har gjort feil, men jeg har aldri gjort det bevisst. Hadde jeg bevisst jukset, ville jeg aldri publisert masteroppgaven offentlig på nett, sier Borch til Dagbladet.
På NRK Dagsrevyen ble hun spurt om hun ikke kjente til regelverket for kildehenvisninger, eller om hun bare ga blaffen i det.
— Jeg skjønner at det ser rart ut utenfra, og jeg beklager veldig det som har skjedd. Men jeg har bevisst ikke jukset, men helt og tydelig slurvet, svarer hun.
— Annet regelverk
Borch viser videre til at saken nå ligger hos UiT Norges arktiske universitetet som skal vurdere den på nytt.
— Det er ingen tvil om at regelverket i 2014 er noe annet enn regelverket i dag. Men jeg er helt og holdent veldig tydelig på at dette var en feil av meg som ikke var forenlig med å sitte som forsknings- og høyere utdanningsminister, og det er jeg veldig lei meg for.
Borch sier at hun ikke tenkte på at hun hadde slurvet i masteroppgaven da hun ble spurt om å bli statsråd for forskning og høyere utdanning.
— Nei, jeg gjorde ikke det. Jeg skjønner at folk stiller spørsmål om det, og har ikke tenkt over det i ettertid, heller. Hadde jeg bevisst gjort dette, så hadde jeg i hvert fall gjort det da jeg fikk det spørsmålet. Hadde jeg vært bevisst på det, så hadde jeg aldri sagt ja til å publisere min masteroppgave offentlig da jeg fikk valget om det. Det er ikke mange som gjør det, sier Sandra Borch til Dagsrevyens journalist.
Da hun fikk sensuren i 2014, fikk hun kun se selve karakteren, ikke sensorvurderingen av oppgaven, forklarer hun.
Nyeste artikler
Varsler nedbemanning. Kan ikke utelukke oppsigelser
Byråkratiet seinkar Universitetet på Vestlandet
Forskningsleder anklages for maktmisbruk og trakassering av stipendiater
Foreslår EU-ansatte forskere og stipend til de beste universitetene
Mest lest
Kom fra Somalia og ble taxisjåfør i Norge. Nå er han professor
Toppkandidat dumpa etter hemmeleg vurdering. — Det verste eg har sett
Ansatte dekanens mann mens ansatte venter på å bli oppsagt. — Uelegant
Endret fra karakterer til bestått eller ikke bestått: Bestått tilsvarer E