Rektoratet med Curt Rice i spissen satser hardt mot å få HiOA fram til å bli universitet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Vil levere søknad om å bli universitet allerede til våren

Den nye ledelsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus vil følge Høgskolen Sørøst-Norge og sende søknad om akkreditering som universitet våren 2016.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I høgskolestyrets møte tirsdag 1. september orienterte rektor Curt Rice om at han har skrevet et brev til Kunnskapsdepartementet om universitetsambisjoner.

I brevet heter det:

«Vår samfunnsrolle krever at vi fortsetter å forbedre vår virksomhet, og vil vil derfor med dette varsle Kunnskapsdepartementet og NOKUT om at HiOA i løpet av våren 2016 vil levere inn en søknad om universitetsakkreditering».

Det nye styret orientert

Høgskolestyret for den neste fireårsperioden hadde sitt første møte tirsdag 1. september. Der orienterte Curt Rice ekstern styreleder Trine Syversen og de øvrige styremedlemmene om planene for arbeidet med søknaden.

— Vi er stolte av at våre lærere, sykepleiere, ingeniører og andre fagpersoner innen velferd, helse, teknologi og økonomi, utgjør en forskjell for enkeltmennesker og for samfunnet. Det er på sin plass med en anerkjennelse av våre kandidater, og arbeidet som gjøres i våre fagmiljøer, sier rektor Curt Rice, i en pressemelding fra høgskolen.

— Vår tette kobling mellom utdanning, forskning og praksisfeltet gjør oss godt rustet til å tilpasse oss samfunnets utvikling og utfordringer. Det er en egenskap som fortsatt skal definere vår virksomhet den dagen vi er et universitet, sier Rice og legger til:

— Universitetsstatus vil for HiOA være et viktig verktøy for å kunne heve kvaliteten på høgskolens portefølje, og dermed svare raskere og bedre på samfunnets behov. Endret status gir autonomi til å justere studietilbudene på samtlige nivåer, og utvikle fagmiljøene i tilsvarende retning.

Jeg er litt redd for at det blir heseblesende satsing mot universitet på HiOA. Det er rart at man tenker at dersom vi blir universitet kommer
kvaliteten.

Torger Ødegaard (H)

Skeptisk til satsing

Rektor Curt Rice fikk flere kommentarer fra styrerepresentanter under møtet. Flere var positive til ambisjonene om at det skal sendes søknad våren 2016.

Ekstern representant Torger Ødegaard (bildet over) fra Oslo kommune hadde noen tilleggsbemerkninger. Han sa blant annet:

— Det aller viktigste for høgskolen framover er å sørge for at kvaliteten blir best mulig. Jeg er mer opptatt av studentene enn av sektoren. Papirene vi har fått viser at HiOA ligger ganske langt unna å bli universitet.

Hele dagens styremøte kan du lese her

Ødegård uttrykte klart at han var skeptisk til universitetssatsingen. Men han sa at han synes det er en fin måte rektor Rice gjør det på ved å varsle at det kommer en sak, men Ødegaard bemerker at organisering av en virksomhet skal underordnes kvalitet.

— Trist, ihvertfall dumt, at vi ikke vet mer om kvalitet. Jeg er litt redd for at det blir heseblesende satsing mot universitet på HiOA. Det er rart at man tenker at dersom vi blir universitet kommer kvaliteten, understreket Ødegaard i møtet.

Tydeligere internasjonalt

— Når jeg forteller internasjonale kolleger om HiOAs virksomhet og at vi vil bli universitet, så svarer alle: «it sounds to me like it already is a university», sier rektor Curt Rice.

Den nye ledelsen har internasjonalisering som en av sine prioriterte satsinger.

— «University College» er et uklart begrep internasjonalt. Vi trenger et universitetsnavn som stimulerer til samarbeid, og gir potensielle internasjonale samarbeidspartnere et riktig bilde av virksomheten ved HiOA, sier Rice.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS