Denne gruppen signert avtale for å sikre studentombud ved flere høgskoler. Bak fra venstre: Jørgen Bock, Marianne Høva Rustberggard, Pål Gustavsen, Jonas Hald, Peter Tornquist, Laila Mjelde, Hallgeir Lien, Annemarie Bechmann Hansen, Johannes Saastad. Foran fra venstre: Cia Dunstrøm, Mari Skogheim Møst, Camilla S. Thorkildsen, Anne Kristine Aure, Gro Enerstvedt Smenes, Randi Stene, Helle Rabbås, Ulrika Herlofsen, Keeley Johansson, Miriam Holthe Byjou, Christen Andreas Orvin Wroldsen og Ida Marie Rislaa. Foto: Mats Arnesen.

Seks mindre høgskoler skal ha eget studentombud på Universitetet i Oslo

Samarbeid. En ny samarbeidsavtale med Universitetet i Oslo sikrer seks mindre høgskoler i hovedstaden studentombud.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag 18. november signerte seks mindre høgskoler i Oslo en samarbeidsavtale med Universitetet i Oslo (UiO), og dermed får alle deres studenter adgang til studentombud.

Høgskolene som skal samarbeide med UiO om studendtombudsordning er: Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Kunsthøgskolen i Oslo, Lovisenberg diakonale høgskole, Bjørknes høyskole, Politihøgskolen og Norges musikkhøgskole. Fra før har UiO en samarbeidsavtale med Norges Idrettshøgskole om delt studentombudtjeneste.

Dette er først og fremst en unik mulighet til å kunne bistå en gruppe som står i en krevende og sårbar situasjon som studenter.

Pål Gustavsen

Lovpålagt ombudsordning

1. august trådte loven om at alle studenter skal ha tilgang til studentombud i kraft. Loven slår nå fast at styret på utdanningsinstitusjoner skal sørge for at alle studenter har tilgang til et studentombud.

Prosessen har pågått i omtrent ett år etter at Politihøgskolen tok initiativ til et samarbeid mellom de mindre utdanningsinstitusjonene i Oslo-området. Tidligere i år ble Universitetet i Oslo kontaktet, da de seks utdanningsinstitusjonene vurderte å bli en del av et eksisterende tilbud.

— Jeg tror det vil være nyttig å få på plass en person utenfor administrasjonen til å ta opp problemstillinger og gjøre en vurdering fra sitt ståsted. Det vil sikkert være skjerpende for oss som jobber med studieadministrasjon, sier seksjonssjef for studie- og FoU-seksjonen ved Norges musikkhøgskole, Camilla Thorkildsen.

Studentrepresentant for Norges musikkhøgskole tar imot det nye tilbudet med åpne armer, og mener det vil være et ekstra hjelpemiddel for studentene.

— Studenter har gjerne lavere inntekt, som ikke ønsker den risikoen som følger i juridiske saker. Det gir studentene et tilbud der de kan få den hjelpen de trenger, uten at det trenger å være et stort tiltak for studentene, sier Jonas Hald, økonomiansvarlig i studentutvalget ved Norges musikkhøgskole.

Nyansatt studentombud

Den nye samarbeidsavtalen gjør også at antall studentombud ved Universitetet i Oslo økes. Norges første studentombud, Marianne Høva Rustberggard, skal fortsatt ha ansvar for UiO og Norges Idrettshøgskole, mens Pål Gustavsen skal jobbe som studentombud for de seks nye utdanningsinstitusjonene i samarbeidet.

Gustavsen har blant annet erfaring fra Likestillings- og diskrimineringsombudet, Nav og Utlendingsnemnda.

— Jeg har jobbet som jurist i over ti år, og har god fartstid fra offentlig sektor, og har lang erfaring med juridisk rådgivning og veiledning, sier Gustavsen til Khrono.

Nytt studentombud for de seks høgskolene i Oslo er Pål Gustavsen. Foto: Privat

Han er svært fornøyd for å ha blitt ansatt som studentombud.

— Dette er først og fremst en unik mulighet til å kunne bistå en gruppe som står i en krevende og sårbar situasjon. De er en del av en stor institusjon, og står overfor en rekke forventninger, krav og omfattende regelverk. Jeg finner det både meningsfylt og motiverende å skulle bidra med å sikre at de får rettighetene sine ivaretatt, sier han.

Marianne Høva Rustberggard sier til Khrono at de i rekrutteringsprosessen blant annet la vekt på at personen måtte ha en tillitvekkende væremåte, og gode samarbeids- og kommunikasjonsevner.

— Pål har en tverrfaglig bakgrunn i tillegg til å være jurist. Jeg tror virkelig han er en person som studentene vil ha tillit til, sier hun.

— Lærer nye ting hver dag

Rustberggard mener det viktigste med at studentombud nå er lovfestet er at det vil være en forankring og beskyttelse av disse ordningene.

— Dette er positivt, og så er det fint at det er presisert i lovteksten at vi er uavhengige og ikke kan instrueres, sier hun.

— Hvordan har rollen utviklet seg de årene du har jobbet som studentombud? Du var jo det første i Norge.

— Jeg synes det har vært veldig interessant å følge utviklingen. Jeg synes det er veldig fint og inspirerende å se hvordan andre ombud har løst rollen hos seg. Jeg har ikke fasiten selv om vi har holdt på lengst, og lærer nye ting av de andre hver dag, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS