Rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo, Jørn Mortensen, har suspendert en av de ansatte etter varsler om seksuell trakassering. Foto: Ketil Blom Haugstulen

En ansatt er suspendert på Kunsthøgskolen

Trakassering. I slutten av januar ble en ansatt på Kunsthøgskolen suspendert i kjølvannet av varlsingsakene på institusjonen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Det er kommet flere historier som knytter seg til varslingskomplekset vi mottok fra Kunnskapsdepartementet, sier rektor Jørn Mortensen, til Dagbladet (papirutgaven) i dag.

Både VG og Aftenposten har tidligere omtalt saken, og ifølge det VG erfarer er den suspenderte samme person som det ble varslet om til Kunnskapsdepartementet rett før jul.

— Historiene strekker seg flere tiår tilbake i tid og fram til i dag, sier Mortensen.

Den ene ansatte ble suspendert i slutten av januar, i påvente av konklusjonene til arbeidsgruppen som vurderer varslene.

Forskerforum har fått en oversikt over antall varslingssaker ved Kunsthøgskolen. Der viser det seg at de i januar hadde mottatt seks varsler om seksuell trakassering siden 2008, og tre av dem skal handle om sammen person.

Varsler rett til departementet

Det nye året har vært preget av varslingssaker for Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). Først kom saken om at Kunnskapsdepartementet ber KHiO vurdere å anmelde seksuell trakassering. Senere har det kommet flere saker med varsler om seksuell trakassering av ansatte mot studenter ved høgskolen.

I midten av januar sender KHiO et brev til Kunnskapsdepartementet, hvor de redegjør for hvordan de behandler saken, og hva de skal ha av forebyggende tiltak.

Blant tiltakene er en egen varslingsnemnd for å ta imot «henvendelser om trakassering og mobbing». Ifølge tiltaksplanen skal saken opp i høgskolens styre i februar.

— Vi oppretter denne nemnden fordi vi ønsker at det skal oppleves som trygt å varsle hos oss, for vi har mange små, tette miljøer, sa rektor Jørn Mortensen til Khrono da.

Det er kommet flere historier som knytter seg til varslings-komplekset vi mottok fra Kunnskaps-departe-mentet.

Jørn Mortensen

Han sier de ser til andre institusjoner, blant dem OsloMet, tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus.

— De har en utmerket ordning med varslingsnemnd, hvor de blant annet har en ekstern leder, og på den måten får løftet det litt ut av institusjonen, sier Mortensen.

Har kontakt gjennom advokat

Kunsthøgskolen har engasjert advokat Anne Marie Due som er spesialist på arbeidsrett og håndtering av varslingssaker.

«Advokat Due skal fungere som mellomledd mellom varslernes kontaktperson og Kunsthøgskolen for å sikre varslernes anonymitet. Dette er gjort i forståelse med varslerne og departementet,» beskriver KHiO i brevet de sendte departementet.

KHiO har også hentet inn HR-direktør ved tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus, nå OsloMet — storbyuniversitetet, Geir Haugstveit.

Departementet vil sikre varslerne

Ekspedisjonssjef i departementet, Toril Johansson, sa til Khrono i midten av januar at de er opptatt av å ta seg av varslerne som har kommet til Kunnskapsdepartementet.

— Det viktigste for oss har vært å sørge for at de som kom til oss direkte, får sine varsler behandlet på en god og profesjonell måte. Vi har vært et bindeledd mellom KHiO og varslerne for å sikre at høyskolen lager et system for videre behandling av sakene som trygger varslernes anonymitet, poengterte Johansson og hun la til:

— Vi har hatt kontakt med varslerne og de er fornøyd med det opplegget som KHiO har laget for videre håndtering av saken. Det er jeg glad for.

Fakta

Varsel om seksuell trakassering KHiO

Kunnskapsdepartementet mottok 18.desember 2017 varsel om seksuell trakassering ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Ifølge varslerne, som vil være anonyme, skal en ansatt over lang tid ha trakassert studenter.

Kunsthøgskolens ledelse ble innkalt til møte i Kunnskapsdepartementet 21. desember.

12. januar 2018 har de sendt en redegjørelse til Kunnskapsdepartementet om hvordan saken blir fulgt opp.

KHiO har opprettet egen varslingsnemdnd og hyret ionnn advokat Anne marie due for å sikre anonymitet for varslerne.

KHiO har også enagsjert HR-direktør på OsloMet, Geir Haugstveit.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS