Sjøholt angriper samskipnadens verdier

Direktør Randi Marie Sjøholt, angriper ikke meg, men Samskipnaden i Sogn og Fjordane sine verdier, skriver Sindre Dueland i dette innlegget.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke meg du angriper, Sjøholt. Det er Samskipnaden i Sogn og Fjordane (SiSOF) sine verdier.

Hadde jeg visst hvilken vending debatten skulle ta, hadde jeg aldri startet den. For omtrent en måned siden, da innlegget mitt sto på trykk i Sogn Avis var jeg overbevist om at det kom til å bli en saklig debatt. Ikke nedlatende strofer og tendensiøse gjengivelser.

Denne uken har derimot debatten om fusjonen av studentsamskipnadene på Vestlandet gått over fra temperamentsfull til nedlatende. Det er på ingen måte greit. For å være tydelig på én ting: Det er ikke fordi jeg ikke tåler nedsettende personangrep fra samskipnadsdirektør Randi Marie Sjøholt.

Det er fordi uttalelsene viser andre studenter hvordan de kommer til å bli behandlet og omtalt, dersom de er uenig med direktøren. Det er ikke bare jeg som blir angrepet; det er også et angrep på Samskipnaden i Sogn og Fjordane (SiSOF) sine verdier og slagord («På lag med studenten». Red.mrk). Et angrep på studentvelferden i Sogn og Fjordane.

Når jeg 24. september skrev at Samskipnaden i Bergen (SiB) har bedre tilbud enn Samskipnaden i Sogn og Fjordane (SiSOF) på boliger, barnehager, helse, kafé og trening, var det ikke for å rakke ned på SiSOF. Det var for å rette opp et inntrykk i Sogn og Fjordane om at SiB er dårligere enn SiSOF.

Det er ikke meg du angriper, Sjøholt. Det er Samskipnaden i Sogn og Fjordane (SiSOF) sine
verdier.

Sindre Dueland

Og det var heller ikke med bakgrunn i inngående forskning på området - det regner jeg med direktøren er klar over. Så når direktør Sjøholt, kaller meg «ein student frå Bergen som tydelegvis har forska på studentvelferda» er det åpenbart at direktøren gjør det for å rakke ned på mine argumenter, med et nedlatende angrep. Tallene mine er solide de, selv om analysen ikke kvalifiserer som forskning.

Når angrepet følges opp med den nedlatende strofen «Eg tilrår deg [til Georg Arnestad] å lese SHoT-rapporten 2014 (Studentenes helse- og trivselsundersøkelse. Red.mrk.) og sjekke di eiga utdanning på studiebarometeret.no. Dette er statistikkar som skal vera nokså sikre» er det også helt tydelig at direktøren mener tallgrunnlaget mitt ikke er sikkert.

Jeg forstår at direktøren mener det, men det er på ingen måte greit å omtale kritikken SiSOF har fått fra en engasjert student på den måten. Det er som nevnt ikke fordi jeg ikke tåler det, men fordi det skremmer bort andre som også er kritiske - i denne eller andre saker.

Mitt inntrykk av de ansatte - både ved Høgskulen i Sogn og Fjordane og Samskipnaden i Sogn og Fjordane - er at det er trivelige mennesker, som vil det beste for studentene. Det inntrykket har jeg også av direktør Sjøholt. Jeg håper derfor at debatten for fremtiden vil ha en saklig tone, med gjensidig respekt. Direktøren hadde kanskje en dårlig dag, eller ble grepet av noe annet da de omtalte ordene ble skrevet - jeg tilgir henne for det.

Målet mitt med innlegget 24. september var ikke å få i gang en debatt om det er kvantitativt-subjektive data, som SHoT og studiebarometeret, eller objektive data, som pris og relativ mengde, som er viktigst når en måler hvor «god» en studentsamskipnad er. Det var å få fram at studentene i Sogn og Fjordane kan få det bedre med fusjonen.

Det håper og tror jeg fortsatt, men da må både SiB og SiSOF anerkjenne hverandres styrker. Debatten må handle om hvordan en kan bli bedre - sammen.

Les også:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS