Korona

Skal gjøre all forskning på korona søkbar

1000 forskningsprosjekter er allerede samlet i databasen til Folkehelseinstituttet, og flere er på vei.

En betaversjon av databasen ble lansert forrige fredag.
En betaversjon av databasen ble lansert forrige fredag.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Koronaviruset har snudd samfunn opp ned over store deler av verden, og forskere jobber på spreng med å finne en vaksine og forstå seg bedre på viruset.

Over hele verden dukker det opp studier, blant annet skal direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen koordinere et internasjonalt studie for å finne en medisin mot Covid-19.

Folkehelseinstituttet (FHI) har på kort tid samlet inn over 1000 av studiene i en søkbar database. Det skriver Dagens Medisin, som først omtalte saken.

Vil være oppdatert innen to uker

Prosjektleder for det nye forskningskartet, Gunn Elisabeth Vist, i FHI, opplyser at det er totalt 3500 studier publisert i verden. Innen de neste par ukene regner hun med at databasen vil ha alle studiene.

– Vi fikk spørsmål om å hjelpe til med å få oversikt over de nye studiene som kom, samt om at vi skulle vurdere kvaliteten av dem. Det er ikke nok å vite om en studie – studier må ses i sammenheng med andre studier som har prøvd å gi svar på det samme, sier Vist til Dagens Medisin.

— Alt haster fælt i disse dager, og tanken er at vi skulle greie å komme litt i forkant slik at vi kan hente opp de riktige studiene, kvalitetssikre dem og slå dem sammen der det er hensiktsmessig, sier Vist.

Databasen vil i første rekke ha studier som har primærdata om viruset: studier som faktisk har sett på pasienter, helsearbeider og så videre, og som har gjort forsøk. Og de andre forskningsoppsummeringene, opplyser Vist.

— Akutt behov for informasjon

Redaktør for forskningskartet, Magne Nylenna, peker på at myndigheter over hele verden har et akutt behov for pålitelig informasjon om Covid-19, som en av grunnen til at databasen ble opprettet.

— Antallet studier og publikasjoner øker svært raskt og det er nærmest helt umulig å få en oppdatert oversikt.

Powered by Labrador CMS