se liste over hvem som har søkt om penger

UiO-professor vil sette sammen drømmelag av forskere fra Norge, Kina, USA og Storbritannia

Forskningsrådet har hasteutlyst inntil 30 millioner kroner til forskning på koronaviruset. Her er listen over de som har søkt.

Forsker Nils Christian Stenseth, her avbildet under en prorektordebatt ved Universitetet i Oslo, har søkt om fem millioner kroner til å forske på koronaviruset.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en hasteutlysning har Forskningsrådet satt av inntil 30 millioner kroner til forskning på spørsmål som er relevante for å håndtere koronutbruddet.

Interessen så langt har vært enorm, og før helgen hadde godt over 100 fagmiljøer levert inn skisser til hvordan de ønsker å bruke eventuelle midler de får tildelt.

Fristen for å sende inn full søknad er satt til 31. mars. En av dem som har bedt om midler er biologiprofessor Nils Christian Stenseth, som til daglig jobber som forsker ved Universitetet i Oslo.

Drømmelag

Til Uniforum sier Stenseth at han har søkt om fem millioner kroner, og at planen er å sette sammen et internasjonalt drømmelag av forskere.

— Forskningen som vi har gjort på andre sykdommer, får vi nytte av her, fastslår Stenseth, som kanskje er mest kjent for å ha funnet ut hvordan bakterien som stod bak svartedauden, fant veien fra lopper på rotter i Kasakhstan til handelsreisende som tok seg videre til Europa med skip.

Koronaviruset er ikke like dødelig som svartedauden.

Nils Christian Stenseth
Biologiprofessor, Universitetet i Oslo

Han forteller at han allerede har vært i kontakt med kolleger over hele verden.

— Resultatet ble et drømmelag av forskere fra Norge, Kina, USA og Storbritannia. Fra Kina kommer de fra folkehelseinstituttet der og fra institutt for mikrobiologi i Beijing, samt fra Beijing Normal University, sier Stenseth til Uniforum.

— Forskerne fra USA kommer fra Pennsylvania State University og University of Florida, mens de britiske forskerne kommer fra Oxford University, fortsetter pestforskeren.

— Omtrent like smittsomt som svartedøden

Forskerne han har vært i kontakt med, har jobbet med epidemier over hele verden. Stenseth sier at dersom han lykkes med å få midler fra Forskningsrådet, vil teamet han har satt sammen ha gode muligheter til blant annet å finne ut hvordan koronaviruset har spredd seg geografisk.

Han forteller videre at han ikke vil sammenligne koronapandemien med svartedøden, men sier samtidig at det er omtrent like smittsomt.

— Koronaviruset er ikke like dødelig som svartedauden, sier Stenseth, som ser for seg å bruke rundt to år på forskningen hvis han får tildelt midler.

Se hele listen over hvem som har søkt om penger ved å følge denne lenken.

Powered by Labrador CMS