Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) lanserte sin grønne konkurranse under kontaktkonferansen tirsdag. Video: Torkjell Trædal/Ragnhild Vartdal

Skal konkurrere på ni grønne punkter

Grønt skifte. Universiteter og høgskoler skal klimasjekkes på ni punkter på et nytt vurderingskort, opplyste statsråd Iselin Nybø tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Se egen videoreportasje om den grønne konkurransen øverst i saken.)

De ni kategoriene universiteter og høgskoler skal få karakterer på er avfall, arealutnyttelse, innkjøp, energiforbruk, energiproduksjon, flyreiser innenlands, flyreiser utenlands, bærekraft i utdanningene og forskning for det grønne skiftet.

Fakta

Grønt vurderingskort

Kategoriene universiteter og høgskoler skal måles på er:

  • Arealutnyttelse
  • Innkjøp
  • Avfall
  • Energiproduksjon
  • Energiforbruk
  • Flyreiser innenlands
  • Flyreiser utenlands
  • Bærekraft i utdanningene
  • Forskning for det grønne skftet

Fra 2021 også:

  • Biologisk mangfold

De sju første kategoriene er basert på et arbeid som Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku) har gjort. I tillegg presenterte forskning- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø to nye kategorier: bærekraft i utdanningene og i forskningen.

— Dette gjør vi for å skape engasjement, entusiasme og bevissthet rundt klimaavtrykket til sektoren, sier Nybø til Khrono.

Dere skal ikke først og fremst konkurrere mot hverandre, men mot klimaendringene.

Iselin Nybø

Innen hver av kategoriene er det flere parametre man skal måles på, men når det gjelder de to siste kategoriene skal det settes ned en felles arbeidsgruppe ledet av Diku for å få på plass parametre.

I første omgang er det dermed de sju første kategoriene universiteter og høgskoler skal konkurrere på.

Neste år vil Nybø presentere enda en kategori, som skal handle om universiteter og høgskolers bidrag til biologisk mangfold.

— Jeg håper å presentere en felles løsning for hvordan UH-sektoren legger til rette for biologisk mangfold på kontaktkonferansen i 2021, sa hun under sin åpningstale tirsdag.

Skepsis til vurderingskortet

Det er delte meninger til statsrådens nye klimakonkurranse. Rektor ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn, er en av de som er skeptiske.

— Dette er virkelig i overkant. Dessuten har jeg en annen innvending og det er at dette systemet fokuserer nokså utelukkende på måten vi driver virksomheten vår på, sier Mohn og legger til:

— Det jeg mener er viktigere er å rette innsatsen mot måten vi utformer forskningen vår på, utdanningsinnholdet og samhandler med verden rundt oss på, gjennom innovasjon og samfunnskontakt.

Nybø sa at hun er klar over at det er en viss skepsis til vurderingskortet (tidligere kalt score card) og konkurransen hun inviterer til.

— Mitt svar til det er at for det første så er det frivillig å delta, men jeg håper at dere ser verdien av å delta. For det andre handler dette om synliggjøring og om å lære av hverandre og inspirere hverandre. Dere skal ikke først og fremst konkurrere mot hverandre, men mot klimaendringene, sa hun.

— Alle blir vinnere hvis vi klarer å gjøre UH-sektoren grønnere, la hun til.

Statsråd Iselin Nybø håper universitetene og høgskolene vil være med på den grønne konkurransen hennes. Foto: Siri Øverland Eriksen

Håper å inspirere andre sektorer

Nybø påpeker at vurderingskortet vil gjøre at institusjonene måles på det samme, og tallene blir dermed mer sammenlignbare enn det som rapporteres inn på disse områdene i dag.

Hun viste fram en plansje over avfall, som viser at Universitetet i Oslo er dårligst i klassen, mens Høyskolen Kristiania er best og grønnest.

En annen oversikt over innkjøp viste at OsloMet er grønnest, etterfulgt av Universitetet i Sørøst-Norge, mens NTNU fikk bunnplassering.

Disse oversiktene er basert på tall som er rapportert inn til Kunnskapsdepartementet, men Nybø understreket at det ikke er sikkert at man har målt de samme tingene. Det håper hun at det nye vurderingskortet skal endre på, slik at tallene blir sammenlignbare.

Hun håper også at andre sektorer vil ta etter og lage sine egne grønne konkurranser.

— Jeg tror at vi kan legge grunnlaget for at andre sektorer kan følge etter og gjøre det samme, for eksempel innen kultur, kommunesektoren og i helseforetakene, sa hun.

Nybø: — Bærekraft viktig

— En stor del av talen min i dag handlet nettopp om at vi også vil rette innsatsen inn mot bærekraft i utdanningene og forskning for det grønne skiftet. To av indikatorene som ble lansert i dag handler om akkurat dette.Jeg ønsker at vi i felleskap skal finne løsninger på hvordan klima, miljø og bærekraft i utdanningene og forskningen kan bli en del av dugnaden, sier Nybø som respons til blant annet kommentarene fra UiS-rektor Klaus Mohn.

Nybø legger til:

— Både når det gjelder forskning og utdanning, så vil vi sammen med sektoren finne løsninger slik at disse områdene også blir en del av vurderingskortet. Jeg vil ta initiativ til å sette ned en felles arbeidsgruppe, ledet av Diku. Mitt ønske er å få dette på plass slik at forskning og utdanning vises i vurderingskortet når det første kommer i Tilstandsrapporten for 2020.

(Saken oppdatert med ekstra kommentar fra Iselin Nybø, kl 19.20, 14.01.2020.)

Powered by Labrador CMS