Statsråd Torbjørn Røe Isaksen ble møtt av demonstranter da statsbudsjettet ble lagt fram og forslag om skolepenger for internasjonale studenter ble kjent.

Feirer studenter fra utlandet

På den internasjonale studentdagen i dag vil studenter feire internasjonale studenter og markere sin motstand mot innføring av skolepenger.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

17. november 1939 ble ni studentdemonstranter henrettet uten rettssak i Praha etter at de hadde engasjert seg i den antinazistiske studentbevegelsen under okkupasjonen.

Siden 1941 har denne dagen blitt markert av studentorganisasjoner verden rundt som en politisk uavhengig dag for studenter og alle som er interessert i studentbevegelsen. 

Noen år siden sist

Norsk studentorganisasjon (NSO) har valgt at årets tema blir «Internasjonale studenter i Norge». Leder Anders Kvernmo Langset forteller at fokuset blir på hva internasjonale studenter betyr for norsk høyere utdanning, mer spesifikt en markering av hvordan internasjonale studenter gir mangfold og bedre kvalitet i utdanningene.

— Det er noen år siden 17. november er blitt markert i Norge på en organisert måte, men vi i studentbevegelsen føler det er på sin plass å ha en dag hvor vi hyller studenter og viser hvordan studentene har bidratt til samfunnsutviklingen, sier leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO), Anders Kvernmo Langset.

(NSO-leder Anders Kvernmo Langset på skolepengedemonstrasjon sammen med rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen)

Aktuelt tema med skolepenger

— Årets tema er svært aktuelt nå på grunn av regjeringens forslag om innføring av skolepenger for internasjonale studenter utenfor EU og EØS, understreker Langset og legger til:

— Vi ønsker en markering som setter fokus på hva internasjonale studenter betyr for mangfoldet og kvaliteten på norsk høyere utdanning. Vi er en del av et internasjonalt utdanningsområde, og de internasjonale studentene stiller med særs viktige bidrag i form at nye tanker og flere perspektiver i norsk akademia, sier Langset.

Les også: Isaksen møtt av demonstranter i Oslo

Mange arrangementer landet rundt

Den internasjonale studentdagen markeres med flere ulike arrangementer av NSOs medlemslag landet rundt.

— Vi håper og tror at denne dagen vil bli en årlig festdag ved landets høyere utdanningsinstitusjoner, sier NSO-lederen.

Se også: Arrangementet 17. november International Students’ Day

Håper på Krf og Venstre

— Regjeringens forslag om skolepenger vil ifølge erfaring fra andre land føre til at færre internasjonale studenter søker seg til Norge. Det vil gå utover kvaliteten på utdanningen og mangfoldet i sektoren. Derfor er vi stolte over at så mange av våre medlemslag blir med og feirer studentdagen i år, avslutter Kvernmo Langset.

— Det er harde budsjettforhandlinger for tiden. Har dere hørt noe nytt om «skolepengesaken»?

— Nei, vi har ikke hørt noe annet enn at KrF og Venstre sier klart nei takk til skolepenger og det å bryte med gratisprinsippet. Vår markering kommer noen dager før innstillingen fra finanskomiteen skal foreligge. Er forslaget om skolepenger fremdeles med da, blir det en tung vei å få snudd Stortinget før endelig vedtak av utdanningsbudsjettet i desember.

— Men vi håper Venstre og KrF klarer å få gjennomslag, sier Langset.

Les også: Kan ikke love skolepenge-stopp

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS