Iselin Nybø, (V) liker ikke at regjeringen på nytt prøver seg med forslag om skolepenger i høyere utdanning.

Kan ikke love skolepenge-stopp

Sist gang Solbergregjeringen ville ha skolepenger satte Venstre og KrF foten ned. Partiene er fortsatt imot forslaget, men kan ikke love at de vil klare å stoppe det denne gangen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anders Tyvand er stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti (KrF) og sitter i utdanningskomiteen på Stortinget. Iselin Nybø har samme rolle i Venstre.

Les også: 

Venstres Nybø synes forslaget om skolepenger er synd for Norge.  Betalingen kan bli opp mot 100.000 kroner i året per student og hun er redd for at de vil stenge hundrevis av utenlandsstudenter ute fra Norge.

— Hvis det skal koste rundt 100.000 kroner her da kan jo de som har råd like gjerne søke seg til Cambridge eller Yale. De andre får ikke tatt den høyere utdanning de hadde drømt om, sier Nybø.

Jeg er lite begeistret for at regjeringen vil ta omkamp på dette nå.

Anders Tyvand

Vi skulle jo bli mer internasjonale 
ikke mindre.

Iselin Nybø

Overrasket over at forslaget kom

Anders Tyvand (bildet under) forteller at KrF bidro til et flertall mot å innføre skolepenger for internasjonale studenter i fjor.

(FOTO: KrF)

— Årsaken var at vi ikke ønsket å ta et første skritt på veien mot en generell innføring av skolepenger i Norge. Gratisprinsippet er viktig for oss. Samtidig var vi bekymret for at studenter fra fattige land ikke skulle ha råd til å studere i Norge, og vi mener at økt internasjonalisering i norsk universitets- og høgskolesektor er viktig for å heve kvaliteten og styrke vår konkurransekraft, sier Tyvand. 

— Vi skulle jo bli mer internasjonale ikke mindre, sier han og legger til:

— Derfor overrasker det oss stort at regjeringen finner fram dette forslaget igjen. De fikk jo tydelig beskjed om hva flertallet på Stortinget mente for ett år siden.

Nybø poengterer også at hun i debatten etter at stasbudsjettet ble sluppet ikke har notert seg etter eneste innlegg eller synspunkt som er for regjeringens forslag.

Lite begeistret for omkamp

— Jeg er lite begeistret for at regjeringen vil ta omkamp på dette nå, men jeg er glad for at solidaritetsstudentene skjermes, og at regjeringen presiserer at den ikke vil innføre generelle skolepenger i Norge, sier Tyvand.

Han legger til at dette er en av mange saker som må på bordet når forhandlingene om statsbudsjettet kommer i gang.

— Men jeg kan naturligvis ikke love noe om hvordan utfallet av disse forhandlingene vil bli, sier Tyvand.

Nybø er også opptatt av å beholde gratisprinsippet og frykter følgene hvis man bryter med dette.

— Innføring av studieavgift eller skolepenger for utenlandske studenter vil være å bryte med dagens gratisprinsipp. Vi ser fra Europa at faren er stor for at myndighetene da kommer tilbake med forslag til betaling på andre områder. Når døra først er satt på gløtt, blir den bare åpnet mer, ikke lukket igjen, sier Nybø.

— Kommer dere til å stoppe forslaget?

— Nå skal i inn i forhandlinger og jeg må si som KrF at jeg ikke kan garantere noe i forkant av forhandlingene. Det jeg kan garantere er at nei til skolepenger står høyt oppe på vår forhandlingsliste, sier Nybø.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS