Her er en 1.april-skisse av den "nye" Høgskolen i Innlandet samlet i Moelv fra 2023. Illustrasjon: Høgskolen i Innlandet

Aprilsnarr om flytting og boller

Aprilsnarr. Det blir færre av dem, men fortsatt holder noen tradisjonen med aprilspøker i hevd. Både høgskoler, universiteter og rektorer bidro i år.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter økningen av «fake news» har mange medier droppet aprilspøker, blant andre Khrono, men vi skriver gjerne om andres spøker, og her har vi funnet et lite knippe fra universitets- og høgskolesektoren.

Innlandet samles på Moelv

Høgskolen i Innlandet kunne melde 1.april at alle dagens campus skal legges ned og at høgskolen skal samles under ett tak på Moelv i 2023.

Tomt for den nye universitetsbygningen er gjort tilgjengelig fra Ringsaker kommune ved siden av den planlagte sykehustomta ved Moelv.

— Når vi nå har fått denne fantastiske muligheten for tomt sentralt plassert i kjernen av Innlandet, må vi gripe muligheten, sier rektor Kathrine Skretting. ifølge Høgskolen i Innlandets nettside.

Rektor Kathrine Skretting. Foto: Maja Lindset

På spørsmål om rektor ikke er redd for reaksjoner om sentralisering svarer hun med følgende dikt av Karin Boye:

Ja visst gör det ont när knoppar brister.

Varför skulle annars våren tveka?

Varför skulle all vår heta längtan bindas i det frusna bitterbleka?

Höljet var ju knoppen hela vintern. Vad är det för nytt, som tär och spränger?

Ja visst gör det ont när knoppar brister, ont för det som växer och det som stänger.

Les mer om planene

Saken skulle ifølge spøken diskuteres i høgskolestyret 3. mai og endelig vedtas på junimøtet. Men sjekker man nærmere (på lenken under) avsløres aprilspøken.

Slutt på boller på UiO

Også hos Universitetet i Oslo holder de tradisjonen med aprilsnarr i hevd. Der ble det spøkt med maten.

«Kos deg med sjokolade i påsken. Fra og med 1. mai er det slutt på salg av boller og godteri på UiO», heter det i en melding fra universitetet, som opplyser om at mer næringsrike produkter som frukt og nøtter i stedet skal få hylleplass.

Prorektor Gro Bjørnerund Mo er ifølge UiOs sider spent på hvordan studentene vil reagere:

Prorektor ved UiO, Gro Bjørnerud Mo. Foto: UiO/Anders Lien

— Det er klart at dette tiltaket vil kreve omstilling, men kanskje vi om noen år ser tilbake på tilgangen til godteri og boller med like mye undring som vi nå gjør med innendørs røyking, sier hun i aprilspøken.

Rice spøkte om Khrono

Rektor ved OsloMet, Curt Rice, la ut en facebookoppdatering 1.april der han kunne fortelle at han i anledning Khronos 5-årsjubileum - og som en konsekvens av at han ønsker å utrade det norske språket fra alle høyere utdanningsinstitusjoner, vil endre navn på den herværende avisen Khrono, som er eid av OsloMet.

In the spirit of this day, and recognizing the impending 5th anniversary of the founding of Khrono, I’d like to announce that as the next step in my campaign to eradicate all languages except English from Norwegian institutions of higher education, I have decided to change the name of Khrono. I’m trying to choose between simply “The Times” or “The OsloMet Times”. Your thoughts? skrev Rice.

Rektoren fikk mange gode navneforslag i kommentarfeltet, blant annet The Rice Paper, Metropolitan Times og OsloMet Guardian (OMG).

Rektor Curt Rice med aprilspøk på facebook. Foto: Siri Øverland Eriksen

Jalph Laurent på BI

BI-studentenes avis Inside kunne melde at kleskjeden Jalph Laurent skal overta lokalene etter bokhandelkjeden Akademika på campus.

— Dette er det viktigste som har skjedd akademia på lang tid. Endelig får BI-studenter mulighet til å møte korrekt antrukket på skolen selv om au-pairen har glemt å presse Ralph-skjorten, sier en av «studentene» i saken.

«FødeNOR»

Tidsskriftet Sykepleien kunne 1.april fortelle om at nå kommer fødebussen.

Den gamle smøretraileren til skilandslaget er blitt totalrenovert og skal i første omgang betjene vordende mødre i Hedmark og Oppland.

Henter og bringer

– Dette er et tilbud som tar sikte på å nå folk der de er, helt i samsvar med målsettinger i norsk helsepolitikk, sier jordmor og prosjektansvarlig Oddveig Braastad i det nyopprettede statlige selskapet FødeNOR.​

Tips oss gjerne hvis vi har gått glipp av noen gode aprilspøker.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS